• 21 Ιουνίου, 2021

Αντιπαράθεση για τα δάνεια της ΝΔ : Εξορθολογισμό “βλέπουν” στην Πειραιώς – ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει φεσώσει όποιον μιλάει ελληνικά 

 Αντιπαράθεση για τα δάνεια της ΝΔ : Εξορθολογισμό “βλέπουν” στην Πειραιώς – ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει φεσώσει όποιον μιλάει ελληνικά 

Σε πεδίο μάχης και πολιτικής αντιπαράθεσης έχει εξελιχθεί το θέμα των οικονομικών του κόμματος της ΝΔ . Το κυβερνών κόμμα να αναφέρει ότι επί ηγεσίας Μητσοτάκη έγινε εξορθολογισμός των οικονομικών με αποτέλεσμα να εξοφλούνται κανονικά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι η ΝΔ έχει φεσώσει όποιον μιλάει ελληνικά.

Ο Μητσοτάκης προχώρησε σε εξορθολογισμό

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την 8η Ιουνίου, στην οποία υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών της, παραπέμπει με νέα ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Σε αυτήν είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με το που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξορθολογισμό των οικονομικών του, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά όλες οι λειτουργικές δαπάνες και να εξοφλούνται κανονικά όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ακόμα ότι από το 2016 η Νέα Δημοκρατία έχει θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα και ότι το καταστατικό της δεν της επιτρέπει να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υποσημείωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για τα εντυπώσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

“Για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουμε στην αναλυτική απάντηση που δόθηκε με ανακοίνωση του κόμματος την 8η Ιουνίου 2021. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. Ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0. Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ.

Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις“.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έχει φεσώσει όποιον μιλάει ελληνικά

Να απαντήσει «ξεκάθαρα» αν θα στηρίξει την πρόταση νόμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «υποχρεωτική καταβολή του 75% της κρατικής αποζημίωσης όσων κομμάτων έχουν χρέη στις τράπεζες και του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους», καλεί τη ΝΔ η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τη για «εμπαιγμό» των πολιτών

Συγκεκριμένα, σε απάντηση που εξέδωσε προς το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

“Η ΝΔ που έχει φεσώσει όποιον μιλάει ελληνικά με 342 εκατ. ευρώ, 120 μόνο τα χρόνια προεδρίας του κ. Μητσοτάκη, αντί να εμπαίζει τους πολίτες ισχυριζόμενη πως η εκτόξευση των χρεών της είναι “εξυγίανση”, να απαντήσει ξεκάθαρα:

Θα στηρίξει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για υποχρεωτική καταβολή του 75% της κρατικής αποζημίωσης όσων κομμάτων έχουν χρέη στις τράπεζες και του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών τους, ώστε να αποπληρωθούν κάποια στιγμή τα φέσια τους; Ή ο κ. Μητσοτάκης θα αυγατίζει στο διηνεκές τα χρέη του και θα “ξεπληρώνει” με χαριστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες;”.