Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για την καύση απορριμάτων

 Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για την καύση απορριμάτων

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Θεσσαλονίκη μετά την είδηση πως έχει εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η διαδικασία καύσης απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού, στο εργοστάσιο Τιτάν.

Με ανακοίνωσή τους, 75 σύλλογοι και σωματεία από την περιοχή ζητούν να σταματήσει η διαδικασία της αδειοδότησης της καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα γνωστοποιούν τη διαδικασία συλλογής υπογραφών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποστήριξη του αιτήματός τους και καλούν την εταιρεία Τιτάν να συζητήσει το θέμα με την τοπική κοινωνία και τους δήμους.

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία της αδειοδότησης στην τρέχουσα συγκυρία «μόνο θυμό και οργή μπορεί να γεμίσει τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της πόλης». Ζητείται, μεταξύ άλλων, να γίνουν ολοκληρωμένες μελέτες για την έρευνα της ρύπανσης που συσσωρεύεται στην περιοχή, να συσταθεί ειδική ομάδα γιατρών, να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της οριστικής μετεγκατάστασης ρυπογόνων βιομηχανιών από τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι δήμαρχοι Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, με επιστολή που απηύθυναν προς τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους «για τις πληροφορίες που περιήλθαν στην αντίληψή μας ότι επίκειται από μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η έγκριση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων αναφορικά με τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου ‘ΤΙΤΑΝ’ κατά τρόπο που να επιτρέπει στη μονάδα της Θεσσαλονίκης να προχωρά σε καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης». «Μια τέτοια απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης να σταματήσει εν τη γενέσει της»,αναφέρουν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορονοϊού», τονίζουν, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους γιατί «οι διαδικασίες προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης». 

Πηγή: flash.gr

Σχετικά Άρθρα