• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Αντιδράσεις για Κούβελα όσον αφορά τη σύνδεση της περιπέτειας Χαρδαλιά με το εμβόλιο – Τι λένε οι συνάδελφοι του καθηγητές στο ΑΠΘ

 Αντιδράσεις για Κούβελα όσον αφορά τη σύνδεση της περιπέτειας Χαρδαλιά με το εμβόλιο – Τι λένε οι συνάδελφοι του καθηγητές στο ΑΠΘ

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας (φωτογραφία αριστερά), απασχολεί συχνά την κοινή γνώμη με τις αν μη τι άλλο αιρετικές απόψεις του αναφορικά με τον κοροναϊό, το μέγεθος της απειλής που σημαίνει για τη δημόσια υγεία, τον τρόπο αντιμετώπισής του, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Κάποιοι τον έχουν κατατάξει στην κοινότητα των αντιεμβολιαστών, αν και ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, ενώ οι αρνητές των εμβολίων συχνά επικαλούνται δικές του απόψεις και τις κάνουν “σημαία”, προκειμένου να στηρίξουν θεωρίες συνωμοσίας. Συνάδελφοί του, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, απέφευγαν μέχρι σήμερα να σχολιάσουν δημόσια τις παρεμβάσεις του ή να απαντήσουν σε αυτές.

Εξαίρεση αποτέλεσε η τελευταία παρέμβαση του καθηγητή, η οποία συνέδεε το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με πιθανές παρενέργειες του εμβολίου – το οποίο του χορηγήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή πριν από σχεδόν 8 μήνες – και ζητούσε από τους θεράποντες γιατρούς του στο “Αγία Όλγα” να υποβάλλουν στον ΕΟΦ κίτρινη κάρτα δυνητικής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου.

“Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες δράσεις των εν λόγω εμβολίων και ο ασθενής βρίσκεται στο χρονικό φάσμα εκδήλωσης της ανεπιθύμητης. Υποβολή ΚΙΤΡΙΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ”, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα.

Η παρέμβαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση συναδέλφων του, καθηγητών ιατρικής, οι οποίοι με αυστηρό, αιχμηρό και καυστικό τρόπο σχολίασαν δημόσια την συγκεκριμένη ανάρτηση.

Πρώτος αντέδρασε ο Βασίλης Βασιλικός (φωτογραφία δεξιά), καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, στο ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει και ο κ. Κούβελας και διευθυντής της Γ Καρδιολογικής Κλινικής του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής, ο οποίος κατά τον “μαύρο” Νοέμβρη της Θεσσαλονίκης νόσησε βαρύτατα και βγήκε νικητής μετά από νοσηλεία τεσσάρων μηνών, εκ των οποίων οι τρεις στη ΜΕΘ, παρενέβη στη συγκεκριμένη ανάρτηση, απευθυνόμενος προσωπικά στον συνάδελφό του με αυστηρό τόνο:

“Δημήτρη επιτέλους σταμάτα να έχεις άποψη για όλα. Άσε τους θεράποντες καρδιολόγους να έχουν άποψη για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο που υπέστη ο κ. Χαρδαλιάς”, του έγραψε. Έκανε λόγο για γενικολογίες που μόνο κακό προκαλούν, τον κατηγόρησε ευθέως ότι δημοσιοποιεί προσωπικά προβλήματα ασθενούς προκειμένου να στηρίξει θεωρίες συνωμοσίας, ενώ έκλεισε με το σκωπτικό σχόλιο πως “σε λίγο θα ακούσουμε ότι και η εμφάνιση των μεδουσών στις θάλασσές μας σχετίζεται με το εμβόλιο”!

Την σκυτάλη πήρε λίγες ώρες αργότερα ένας επιστήμονας του ίδιου γνωστικού αντικειμένου με τον κ.Κούβελα. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης (φωτογραφία μέσο) με ανάρτησή του στον δικό του λογαριασμό, αφού επισυνάπτει τη δήλωση Κούβελα, καλεί την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με τη διάγνωσή του. “Αν συμφωνούν, προτείνω στους φοιτητές μου της Ιατρικής να ετοιμάζονται για μετανάστευση”, σημείωσε, αφού πρώτα διερωτήθηκε πώς μπορεί να ευθύνεται ο προ 7 μηνών εμβολιασμός για το ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο ενός ανθρώπου σαν τον κ. Χαρδαλιά, με προϋπάρχον ιστορικό εμφράγματος, ο οποίος ήταν επί 10 μέρες άυπνος μέσα στο απόλυτο στρες, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα πυρά εκ των έσω ενόχλησαν τον καθηγητή Δ. Κούβελα, ο οποίος επανήλθε με νέα, μακροσκελή ανάρτηση. Σε αυτήν κατηγορεί τους συναδέλφους του που αντέδρασαν ότι έχουν ξεχάσει βασικές αρχές φαρμακοεπαγρύπνησης. Παραθέτει τις κατηγορίες των ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, εξηγεί με ποιον τρόπο γίνεται η συσχέτισή τους με το προϊόν που έχει χορηγηθεί και περνά στην αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιρικούς όρους: Αφού διευκρινίζει πως η κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ δεν έχει σχέση με αυτή του ποδοσφαίρου, απευθύνει σε κάποιους τον χαρακτηρισμό “άμπαλοι”.

“Ρουκέτες” Βασιλακόπουλου

Ευθείες βολές κατά του Δ.Κούβελα εξαπέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7. Κατηγόρησε ευθέως τον καθηγητή ότι η στάση που τηρεί πηγάζει από την απώλεια προσωπικών συμφερόντων και συγκεκριμένα από την απώλεια μιας θέσης που κατείχε.

“Ο συγκεκριμένος συνάδελφος στον οποίο αναφέρεστε είχε μια μεγάλη – να σας το πω έτσι – απώλεια προσωπικών συμφερόντων, από αυτή την κυβέρνηση, διότι έχασε μια θέση την οποία είχε από την προηγούμενη κυβέρνηση τη θέση της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων. Από τότε ακολούθησε μια στάση – πώς να σας το πω – όχι επιστημονική. Στάση η οποία το μόνο που είχε σαν γνώμονα ήταν πως θα κάνει κακό σε αυτή την κυβέρνηση που του στέρησε τη θέση. Το γιατί ήθελε να έχει αυτή τη θέση, το γνωρίζω αλλά δεν θα ήθελα να το πω. Πραγματικά ντρέπομαι για τέτοια πράγματα”, ανέφερε ο καθηγητής.

Ανεξαρτήτως των όποιων κινήτρων, όπως είπε, ο κ. Βασιλακόπουλος κατέταξε τον καθηγητή Δ. Κούβελα στη μικρή μειοψηφία των επιστημόνων που είναι αρνητές ή επικριτές των εμβολίων

“Το αστειότερο της υπόθεσης είναι ότι κατά δήλωση σε τηλεπαράθυρο μαζί μου, ο ίδιος έχει πει ότι έχει εμβολιαστεί. Άρα, δεν γνωρίζω αν αυτός κάνει έμφραγμα τώρα θα το δηλώσει ως παρενέργεια του εμβολίου, το οποίο του το απεύχομαι. Πάντα στον οποιοδήποτε χώρο θα υπάρχουν κακά παραδείγματα. Δεν μπορεί το κακό παράδειγμα που είναι βασικώς η εξαίρεση να σηματοδοτεί το λάθος μήνυμα στην κοινωνία. Η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού και η ακόμα πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία των επιστημόνων που έχουν γνώση το πώς γίνεται η έρευνα και πως ερμηνεύεται είναι αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού”, κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πηγή: iatronet.gr

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.