• 13 Απριλίου, 2021

Αντιδράσεις εμπόρων: Πώς φθάσαμε στην απόφαση για μέτρα ενίσχυσης – “Μπαλάκι” μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων οι αποφάσεις

 Αντιδράσεις εμπόρων: Πώς φθάσαμε στην απόφαση για μέτρα ενίσχυσης – “Μπαλάκι” μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων οι αποφάσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η αλλοπρόσαλλη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει φέρει στα όρια της την κοινωνία προκαλώντας την οργή των εμπόρων που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κινδυνεύουν με λουκέτο. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 48ωρες κυριάρχησε το απόλυτο αλαλούμ μεταξύ Μαξίμου και λοιμωξιολόγων, με τους πολίτες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη να μην γνωρίζουν ποια μέτρα ισχύουν καθώς άλλα είχαν ανακοινωθεί και άλλα περιελάμβανε το ΦΕΚ.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Το Μαξίμου πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στους ειδικούς αν και η κυβέρνηση είναι εκείνη που λαμβάνει την τελική απόφαση.

  • Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα, επιβεβαιώνει την ανησυχία που επικρατεί στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου να μην υπάρξει «αντάρτικο» στην εφαρμογή των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως πρόκειται για απόφαση των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μην αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη. 

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμη και από τοπικά «γαλάζια» στελέχη αλλά και βουλευτές όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης στην Αχαΐα που πήρε σαφείς αποστάσεις από την παράταση του κλεισίματος των καταστημάτων, προβληματίζουν έντονα το Μαξίμου που βλέπει την κοινή γνώμη να μην αντέχει άλλο από τα συνεχή μέτρα τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της πανδημίας.

  • Είναι ενδεικτικό πως την Παρασκευή το βράδυ ανακοινώθηκε από την αρμόδια επιτροπή πως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο και δεν θα ισχύσουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Λίγες ώρες μετά όμως τα δεδομένα άλλαξαν και τελικά το ΦΕΚ ανέφερε πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό «6» επιτρέπονται φανερώνοντας το αλαλούμ  που επικρατεί.    

Στην συνέχεια ο Στέλιος Πέτσας κατά την επίσκεψη του στην Πάτρα και τις έντονες αντιδράσεις που δέχθηκε από εμπόρους και καταστηματάρχες μίλησε για έκτακτη ενίσχυση, την οποία επιβεβαίωσε αμέσως μετά η Αριστοτελία Πελώνη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το μέτρο του ανοίγματος μέσω click away.

Το πρωί στην καθιερωμένη σύσκεψη που έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους και την ηγεσία του υπουργείου υγείας θα συζητηθεί η πορεία της πανδημίας αλλά και το ζήτημα που προέκυψε με τις τρεις περιοχές.  

Ενόχλησε η στάση των αυτοδιοικητικών

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος εκνευρισμός για την στάση των αυτοδιοικητικών οι περισσότεροι εκ των οποίων πρόσκεινται στην ΝΔ που πήραν το μέρος των εμπόρων. Όπως συνέβη με το κοινό αίτημα των τριών περιφερειαρχών για την έκτακτη επιχορήγηση των επιχειρήσεων αλλά και με τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα που κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την απόφαση για την παράταση του κλεισίματος του λιανεμπορίου.

Στην κυβέρνηση ανέμεναν να παίξουν πυροσβεστικό ρόλο ώστε να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, ενώ μέσω διαρροών άφησαν αιχμές εναντίον τους για την συμβολή τους στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Φοβούνται μην επαναληφθεί ο Νοέμβρης

Στην κυβέρνηση φοβούνται να μην επαναληφθούν τα όσα έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο, τότε που καθυστέρησε να πάρει έκτακτα μέτρα με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος. Γι’ αυτό τον λόγο, αν και ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τόσος υψηλός, αποφασίστηκε να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι το τέλος της εβδομάδας που θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

  • Ωστόσο εκείνο που διαπιστώνεται είναι πως τα μέτρα από τους πολίτες που είναι κουρασμένοι δεν τηρούνται, έλεγχοι δεν γίνονται κάτι που διαπιστώθηκε το Σαββατοκύριακο σε όλη την χώρα και κυρίως στις τρεις περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων.

Οι ειδικοί ανησυχούν πως τα επόμενα 24ωρα θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που είχαν τονίσει στην τελευταία συνεδρίαση τους μετά τα μέτρα χαλάρωσης που επέλεξε να προτείνει η κυβέρνηση την ώρα που στην χώρα μας τα επιδημιολογικά στοιχεία ήταν τα χειρότερα από την αρχή της πανδημίας.