• 29 Ιανουαρίου, 2022

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες- Γιατί μειώθηκε ο χρόνος

 Άνοιξε η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες- Γιατί μειώθηκε ο χρόνος

Άνοιξε στις 10 το βράδυ η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, ωστόσο θα «φορτώνονται» σταδιακά οι ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

Νωρίτερα, δύο δεδομένα αξιολόγησε σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση της η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών για τη θετική γνωμοδότηση στη μείωση του χρονικού διαστήματος – από 6 στους 3 μήνες- για τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Πρώτον, τον κίνδυνο που δημιουργείται σε αυτή τη συγκυρία, στην καρδιά του χειμώνα και ενόψει μιας παρατεταμένης εορταστικής περιόδου, με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης Omicron.

Δεύτερον, τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης.

“Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρό τείχος ανοσίας και για την παραλλαγή Omicron. Δεν τίθεται θέμα μειωμένου εύρους χρόνου προστασίας των εμβολίων. Η τρίτη δόση προσφέρει εξαιρετική ανοσία. Υπάρχει όφελος για τους ίδιους τους εμβολιασμένους και κατ’ επέκταση για τη χώρα”, εξηγεί ο Ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος.

“Ζητούμενο είναι για μας να παρεμβαίνουμε προληπτικά. Αυτή τη στιγμή αξιοποιήσαμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία μας ενημέρωσε για τη νέα μετάλλαξη η Νότια Αφρική, και συνεκτιμήσαμε τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την κυκλοφορία της μετάλλαξης Omicron, κάτι που ευτυχώς είναι εφικτό χάρη στα διαθέσιμα εμβόλια για τη λοίμωξη Covid-19” λέει στο protothema.gr η παιδίατρος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Ιωάννα Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησαν τα δεδομένα που αφορούν και τα περιστατικά και τον χρόνο νόσησης όσων έχουν εμβολιαστεί. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι προστατεύονται λιγότερο έναντι του κορωνοϊού μετά τους τέσσερις με πέντε μήνες από τον εμβολιασμό τους. Επίσης, μειωμένη προστασία έχουν και όσοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο.

Βέβαια έντονος είναι ο προβληματισμός που προκαλείται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προκατάβαλλε τη σχετική απόφαση, όταν οι επιστήμονες ήταν ακόμη σε αναμονή για επιπλέον στοιχεία που να δικαιολογούν τη μείωση του χρόνου μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης εμβολίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής το οποίο διάβασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη βασίζεται στα εξής:

  • Την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
  • Την ανασκόπηση όλων των διεθνών και εγχώριων δεδομένων σχετικά με τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid19
  • Τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα η οποία καθιστά απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε κάποια τέτοια γενική σύσταση καθώς προέχει ο εμβολιασμός ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας σε όλο τον πλανήτη. Αφήνει όμως ελευθερίες σε κάθε χώρα να αποφασίζει μόνη της για το τι στρατηγική θα ακολουθήσει.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε επίσης ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού ακόμη και από αυτή την Κυριακή 5/12. Επίσης το μήνυμα που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr για όσους έχουν νοσήσει και πάνε να κλείσουν το ραντεβού τους, αυτή τη στιγμή γράφει «Σύσταση για 6 μήνες», αυτό θα διορθωθεί την Δευτέρα έτσι ώστε να γράφει την καινούργια σύσταση που είναι «Σύσταση για 3 μήνες».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Επιχειρησιακά έχουμε αυξήσει κατά πολύ για το μήνα Δεκέμβριο τη δυναμικότητα, η οποία είναι για περισσότερα από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Έχουν κλειστεί ήδη 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και έχουμε λίγο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Θα προστεθούν και άλλα στην πορεία και έτσι ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου”.

Με πληροφορίες από το news247.gr