Μαξίμου: Το “στοίχημα” για τα σχολεία και το ρίσκο- Μέγγενη πανδημία και οικονομία

 Μαξίμου: Το “στοίχημα” για τα σχολεία και το ρίσκο- Μέγγενη πανδημία και οικονομία

Την ημέρα που έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ νοσηρότητας ελέω της μετάλλαξης Όμικρον με την διάγνωση 50.126 νέων μολύνσεων, η κυβέρνηση έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με τρεις αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας τους: την διενέργεια τριών self test την πρώτη εβδομάδα, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και για τους εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές αλλά διατήρηση της αναλογίας 50%+1 θετικών κρουσμάτων για να κλείνει ένα σχολικό τμήμα.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Αριθμητική αναλογία που η αντιπολίτευση απέδωσε σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην κλείνουν τάξεις σε σχολεία με το… καλημέρα και η λογιστική των αριθμών γιγαντώσει την αγωνία γονιών και μαθητών.

“Σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας αλλά χωρίς lockdown τα παιδιά θα είναι πιο προστατευμένα μέσα στο ασφαλές σχολικό περιβάλλον, παρά έξω από αυτό” επιχειρηματολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ άλλοι συνομιλητές του πρωθυπουργού εξηγούσαν ότι τα self test λειτούργησαν αποτελεσματικά με την μετάλλαξη Δέλτα.

“Το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test και απομονώθηκαν εγκαίρως χωρίς να κινδυνεύσουν συμμαθητές τους, εκεί θα επενδύσουμε και τώρα” ανέφερε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

  • Η ομαλή λειτουργία των σχολείων, εφόσον αυτό επιτευχθεί, ή το ανάποδο θα βαρύνει την πολιτική πλάστιγγα και είτε θα δώσει πόντους στην κυβέρνηση είτε θα προσθέσει μια επιπλέον αστοχία στο γαϊτανάκι των τελευταίων δυο εβδομάδων με δεδομένο ότι η αναλογία του 50%+1 δεν διατηρήθηκε με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των ειδικών αλλά κατά πλειοψηφία, όπως ανέφεραν πληροφορίες από τους επιστημονικούς κόλπους, καθώς κάποιοι λοιμωξιολογοι ζήτησαν να μειωθεί αν όχι στο 30%+1 , στο 40%+1.

Την ίδια ώρα σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση εγκλωβίζεται σε μονοθεματικη δημόσια ατζέντα γύρω απο την πανδημία, αδυνατώντας να αναδείξει κινήσεις ή πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να την ευνοήσουν όπως για παράδειγμα η κίνηση-ματ με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία που με βάση το μοναδικό πρόσφορο κριτήριο αξιολόγησης, τις δημοσκοπήσεις, άλλαξε αρδην την εικόνα της κυβέρνησης και “επούλωσε” τη ζημιά από τις πυρκαγιές και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

  • Στο οικονομικό πεδίο οι αβεβαιότητες επιστρέφουν λόγω ακρίβειας. Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, επέφερε απώλεια για το 2021 περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 καθώς δεν προβλέπεται γρήγορη αποκλιμάκωση.

Μετά τις 20 Ιανουαρίου, δε, έρχεται η υπ’ αριθμόν 13η αξιολόγηση των Θεσμών και δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα καθώς δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο , προοπτική που για πολλούς πολιτικούς αναλυτές θα “πουλούσε” στο προεκλογικό “χρηματιστήριο”, μιας και οι κάλπες στο τέλος της Άνοιξης  δεν θεωρούνται μη ρεαλιστικό ενδεχόμενο.

Σχετικά Άρθρα