• 23 Ιουνίου, 2021

Παπαευαγγέλου: Άνοιγμα βρεφονηπιακών στις 17 Μαΐου-Φόβοι για ξέσπασμα τοπικών επιδημιών λόγω του Πάσχα

 Παπαευαγγέλου: Άνοιγμα βρεφονηπιακών στις 17 Μαΐου-Φόβοι για ξέσπασμα τοπικών επιδημιών λόγω του Πάσχα

Το γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι για τοπικές επιδημίες λόγω των ημερών του Πάσχα επεσήμανε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού το απόγευμα της Παρασκευής.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξήγησε πως αναμένονται τοπικές επιδημίες λόγω του Πάσχα και αυτό οφείλεται στις φιλικές συναθροίσεις που πραγματοποίηθηκαν αυτές τις μέρες και ενδέχεται να έχουν αυξήσει τη διασπορά του κοροναϊού.

Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι ειδικοί έχουν την προσοχή τους στραμμένη σε Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία όπου τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, το ποσοστό θετικότητας στο 4,3%, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει πτωτική πορεία, με τα ενεργά κρούσματα να είναι κάτω από τις 20.000.

“Δεν έχουμε δει ακόμα το επιδημιολογικό αποτύπωμα των ημερών του Πάσχα” τονισε και επισήμανε πως τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν τις ηλικίες 20-60 ετών.

Στις 391 ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, δείκτης που παρουσιάζει μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η ίδια τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, ενώ τόνισε πως οι ειδικοί ανησυχούν για φαινόμενα χαλάρωσης ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων, καθώς η προστασία από το εμβόλιο δεν ξεκινά με το… τσίμπημα, αλλά αρκετές ημέρες μετά.

“Κύριο μέλημά μας η προστασία των ανθρώπινων ζωών” συμπλήρωσε και συνέχισε: «Συζητήθηκε στην επιτροπή μας η συμμετοχή όσων εμβολιαστούν σε περισσότερες δραστηριότητες. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου”, σημειώνοντας πως η διατήρηση του SMS για τα ψώνια θα βοηθήσει την κατάσταση.

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό.