• 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Άνοιγμα σχολείων: Όλα δείχνουν 14 Σεπτεμβρίου – Το σκεπτικό της αναβολής

 Άνοιγμα σχολείων: Όλα δείχνουν 14 Σεπτεμβρίου – Το σκεπτικό της αναβολής

Παρουσιάζονται σήμερα Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στις θέσεις τους οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ενώ νωρίς το απόγευμα θα γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουν και οι μαθητές στις τάξεις, με τα μέτρα αντιμετώπισης διασποράς του νέου κοροναϊού να έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Το πιθανότερο είναι το πρώτο κουδούνι να χτυπήσεις τελικώς στις 14 και όχι στις 7 Σεπτεμβρίου. Επίσημες ανακοινώσεις θα κάνουν το απόγευμα (16.00) οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλλου.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε την 14η Σεπτεμβρίου ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης του νέου σχολικού έτους, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιστρέψουν τα παιδιά από τις διακοπές περίπου μία εβδομάδα πριν γυρίσουν στις σχολικές αίθουσες για να μην γίνουν εστία μικρής διασποράς στο σχολείο, στη γειτονιά, στην κοινότητα.

Το σκεπτικό της αναβολής

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για την παράταση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς εδράζεται στη σχετική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει επιδημιολογικά το διάστημα των 14 ημερών από την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως ένα ποσοστό μεταξύ 85-90% των εκδρομέων είχε επιστρέψει από λιμάνια και οδικές αρτηρίες έως το Σαββατοκύριακο, συνεπώς ο κίνδυνος διασποράς του ιού ελαχιστοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία συνιστά ένα κρίσιμο τεστ σε πολλαπλά επίπεδα για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Όχι μόνο λόγω των μέτρων προστασίας και πρόληψης που θ’ ακολουθηθούν (χρήση μάσκας, χωριστά διαλείμματα, αποστάσεις κτλ.), αλλά και γιατί θα φανεί εάν πράγματι θα υπάρξει ή όχι αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού κι αν στο μέλλον θα εξεταστούν σενάρια για το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων.

Θετικό στοιχείο συνιστά πάντως πως για τρίτη συνεχή ημέρα χθες τα νέα κρούσματα ανά 24ωρο ήταν λιγότερα από 200, αλλά τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο παραμένουν. Γι’ αυτό χρειάστηκε π.χ. να επιβληθεί τοπικό lockdown στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ αυξημένη είναι η ανησυχία από τα μαζικά κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και δομές φιλοξενίας, όπως αυτή στο Βύρωνα ή το γηροκομείο στο Μοσχάτο.