Ανησυχητικό εύρημα: Τι βρέθηκε για πρώτη φορά στο κρέας και το γάλα ζώων εκτροφής

 Ανησυχητικό εύρημα: Τι βρέθηκε για πρώτη φορά στο κρέας και το γάλα ζώων εκτροφής

Μικροπλαστική μόλυνση στο βοδινό και το χοιρινό κρέας εντόπισαν για πρώτη φορά ερευνητές, καθώς και στο αίμα αγελάδων και χοίρων σε φάρμες, εγείροντας ανησυχίες για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Οι επιστήμονες στο Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) στην Ολλανδία βρήκαν τα σωματίδια στα τρία τέταρτα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που εξέτασαν, καθώς και σε κάθε δείγμα αίματος κατά την πιλοτική τους μελέτη.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν επίσης και σε όλα τα δείγματα ζωοτροφών που δοκιμάστηκαν, υποδεικνύοντας μια δυνητικά σημαντική οδό μόλυνσης. Τα προϊόντα διατροφής ήταν συσκευασμένα σε πλαστικό, μια ακόμη πιθανή διαδρομή, αναφέρει η Guardian.

Οι ερευνητές της VUA ανέφεραν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο και χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους για να δοκιμάσουν τα ζωικά προϊόντα.

Η ανακάλυψη των σωματιδίων στο αίμα δείχνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων εκτροφής είναι ακόμη άγνωστος, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Ορισμένα άγρια ​​ζώα είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτονται από τα μικροπλαστικά.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού καθώς και της εισπνοής τους.

Η πιλοτική μελέτη διεξήχθη ώστε να αξιολογηθεί εάν τα μικροπλαστικά είναι παρόντα σε ζώα εκτροφής, στο κρέας και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πρώτα ευρήματα θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «ώθηση για την περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών κινδύνων» που μπορεί να σχετίζονται με αυτό.

Σχετικά Άρθρα