• 18 Ιουνίου, 2021

Ανησυχητική δήλωση Παπαδόπουλου για τις σεισμικές δονήσεις σε Αίγιο και Ηράκλειο: Μετά την ύφεση, θα έρθει η έξαρση (vid)

 Ανησυχητική δήλωση Παπαδόπουλου για τις σεισμικές δονήσεις σε Αίγιο και Ηράκλειο: Μετά την ύφεση, θα έρθει η έξαρση (vid)

Οι δύο σεισμικές δονήσεις η πρώτη χθες Πέμπτη στο Αίγιο 4,8 Ρίχτερ και η δεύτερη τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ηράκλειο Κρήτης 4,3 Ρίχτερ, έχουν προκαλέσει ανησυχία και επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση της σεισμικότητας του ελλαδικού χώρου.

Για το θέμα μίλησε στο MEGA, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος υποστήριξέ ότι γενικά στην Ελλάδα είμαστε σε φάση ύφεσης όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα. Ήταν καθησυχαστικός, αλλά υποστήριξε ότι «θα έρθει αργότερα η φάση της έξαρσης, έτσι γίνεται πάντα. Δυστυχώς η φύση δεν ακολουθεί τις δικές μας επιθυμίες».

Για το Αίγιο είπε ότι «έγινε αισθητός σε όλη την Αχαΐα, αλλά ακόμα και σε περιοχές της Αττικής. Είναι ένας σεισμός σε σημαντικό βάθος, η εστία είναι γύρω στα 50χλμ.».

«Αυτό εξηγεί το γιατί έγινε αισθητός σε τόσο μεγάλη απόσταση, και μας καθησυχάζει, καθώς αυτοί οι σεισμοί είναι κατά κανόνα μεμονωμένοι, και δεν ακολουθούνται από ισχυρούς μετασεισμούς. Δεν είχαμε ιδιαίτερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τον σεισμό με επίκεντρο το Ηράκλειο της Κρήτης τα ξημερώματα της Παρασκευής ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει σεισμική δραστηριότητα στην Κρητη είναι, όμως, εντοπισμένη».

«Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχουμε ξεφύγει από το σύνηθες» πρόσθεσε ο σεισμολόγος συμπληρώνοντας ότι «ο σεισμός αυτός είναι κάτι σχεδόν συνηθισμένο για τον ελλαδικό χώρο καθώς καθημερινά κάπου κάνει ένα 4αρι μέσα στην Ελλάδα».

Καθησυχαστικός για τον σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το Αίγιο και έγινε αισθητός στην Αθήνα, εμφανίσθηκε και ο Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στο iEidiseis, o Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ δήλωσε πως «η σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε στις 18:10, είναι της τάξεως των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην περιοχή νότια του Αιγίου».
«Ήταν έντονη στο Αίγιο, αλλά έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα. Δεν ανησυχούμε, διότι ήταν κάποιου σημαντικού βάθους -της τάξεως των 30 χιλιομέτρων- και δεν αναμένουμε και μετασεισμική δραστηριότητα», προσέθεσε ο Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ήταν ο κύριος σεισμός», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει πως δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για τον συγκεκριμένο σεισμό.

«Προς το παρόν δε βλέπω κάτι ανησυχητικό για την συγκεκριμένη περιοχή η οποία δίνει αυτής της τάξης μεγέθους σεισμούς» σημειώνει στην ανάρτησή του, παραθέτοντας και μια φωτογραφία με οδηγίες για σεισμική προστασία