• 27 Νοεμβρίου, 2020

Ανησυχία στην Κίνα μετά τον εντοπισμό νέας παρτίδας μολυσμένου κατεψυγμένου φαγητού με κοροναϊό

 Ανησυχία στην Κίνα μετά τον εντοπισμό νέας παρτίδας μολυσμένου κατεψυγμένου φαγητού με κοροναϊό

Στο κατεψυγμένο φαγητό έχει στρέψει τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον της η Κίνα στη μάχη για την εξάλειψη του κορoναϊού, με τους ειδικούς πάντως να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους μετά τα τεστ που λεχουν κάνει σε συσκευασίες εισαγώμενων προιόντων.

Στην κινεζική πόλη Λαντζού, ανακοινώθηκε σήμερα ότι εντοπίστηκαν ίχνη κοροναϊού στη συσκευασία μιας παρτίδας γαρίδων που εισήχθησαν από τη Σαουδική Αραβία την ώρα που οι υγεινομικές αρχές, αυξάνουν τους ελέγχους στα κατεψυγμένα προϊόντα.

Η Δημοτική Υγειονομική Επιτροπή της πόης της δυτικής Κίνας, ανέφερε σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι χθες βρέθηκε θετικό ένα δείγμα στο εσωτερικό τμήμα της συσκευασίας εισαγόμενων κατεψυγμένων γαρίδων από τη Σαουδική Αραβία και ότι η συσκευασία αυτή είχε περάσει από τον τελωνειακό έλεγχο στην παράκτια πόλη Τιανζίν.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης κατεψυγμένων προϊόντων στην Λαντζού, όπου εντοπίστηκε το θετικό δείγμα, έκλεισαν προσωρινά, όλοι οι υπάλληλοι του εργοστασίου υποβλήθηκαν σε τεστ, όλες οι συσκευασίες τροφίμων σφραγίστηκαν και εντοπίστηκαν όλες εκείνες που είχαν διατεθεί στην αγορά, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι γαρίδες είχαν αγοραστεί από την εταιρεία Zhanjiang Guolian Aquatic Products Co Ltd, είχαν εισέλθει στη χώρα στις 21 Οκτωβρίου και είχαν φθάσει στην Λαντζού στις 8 Νοεμβρίου.

To θετικό δείγμα στην Λαντζού έρχεται μετά τον εντοπισμό του ιού, χθες, στη συσκευασία μιας παρτίδας κατεψυγμένου μοσχαρίσιου κρέατος από την Βραζιλία στην Ουχάν και στη συσκευασία μοσχαρίσιου κρέατος από την Αργεντινή στις επαρχίες Σαντόνγκ και Τσιανγκσού αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγός χώρα μοσχαρίσιου κρέατος και οι χώρες από τις οποίες το προμηθεύεται είναι συνήθως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Την ώρα που οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται υπό καθεστώς μερικού ή ολικού lockdown, η Κίνα έχει καταφέρει να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς εμφανίζονται μόνο μικρές και σποραδικές εστίες κορωνοϊού.

Για τους Κινέζους αξιωματούχους, ο ιός πλέον φτάνει στη χώρα είτε από εισαγόμενα κρούσματα είτε μέσω του κατεψυγμένου φαγητού.

Η θεωρία αυτή ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υγειονομικές οδηγίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό σε κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μικρός, αλλά η Κίνα έχει επανειλημμένως σημάνει συναγερμό έχοντας εντοπίσει τον ιό σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές.