• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Aνησυχία για τους εμβολιασμούς: Φόβος για τις ηλικίες 40-60 ετών μετά την επιστροφή των νέων από τα νησιά

 Aνησυχία για τους εμβολιασμούς: Φόβος για τις ηλικίες 40-60 ετών μετά την επιστροφή των νέων από τα νησιά

Μεγάλος είναι ο προβληματισμός σε κυβέρνηση για ειδικούς για τις επιπτώσεις από την μετάλλαξη Δέλτα.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας των 40-60 εγείρει σοβαρό ζήτημα , ιδίως καθώς παραμονεύει ο πρόσθετος κίνδυνος προσβολής των γονέων από τα παιδιά που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που όλο και περισσότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντάσσονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τι λένε οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό των παιδιών- Η επιστολή στον Θεμιστοκλέους

Το ποσοστό των κρουσμάτων στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα έχει αυξηθεί κατά 75% (3.163 νέες μολύνσεις) την τελευταία εβδομάδα, όπως αποκάλυψε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την Covid-19.

Όπως, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής, στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα των ενηλίκων 40-60 ετών, είναι οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται σήμερα στα νησιά και θα επιστρέψουν με τον ιό στα σακίδια τους».

Και αυτό, διότι, όπως τόνισε «αυτό που χαρακτηρίζει την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας», γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να διογκωθεί και η έξαρση της πανδημίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι ένας στους τρεις στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν ακριβώς επειδή είναι γονείς παιδιών που θα γυρίσουν από τα νησιά. Για αυτό τον λόγο απηύθυνε έκκληση στους νέους να λάβουν μέτρα και κατά την επιστροφή τους ώστε να εμποδίσουν πιθανή διασπορά του ιού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή η διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

Για ακόμη μία φορά η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική, αφού η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% πιο μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

Άλλωστε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε κρούσει και εκείνος τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

«Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων, πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε και αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα δήλωσε μεταδίδεται με τρομακτικό τρόπο. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60%-61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία, ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70%, πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων», συνέχισε.