Ανδρουλάκης: Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Πάνω από 170.000 οι συμμετέχοντες

 Ανδρουλάκης: Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Πάνω από 170.000 οι συμμετέχοντες

Ολοκληρώθηκε η εσωκομματική εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στις επτά το πρωί στα περίπου 600 εκλογικά κέντρα του ΚΙΝ.ΑΛ. σ΄ όλη τη χώρα, με τα μέλη του να καλούνται να επιλέξουν την ονομασία του ανάμεσα στο ισχύον «Κίνημα Αλλαγής» ή το «ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής», με τα αντίστοιχα σύμβολα, το τριαντάφυλλο και τον πράσινο ήλιο. 

Παράλληλα, η βάση της παράταξης εκλέγει τους 4.600 αντιπροσώπους για το 3ο συνέδριο στις 20-22 Μαΐου και τις δημοτικές- νομαρχιακές επιτροπές.

Η συνολική συμμετοχή ως περίπου τις 5 το απόγευμα εκτιμάται πάνω από 100.000, δεδομένου ότι στα 123 εκλογικά κέντρα από τα 600 είχαν ψηφίσει 45.000. Επίσης, σε αρκετά εκλογικά κέντρα, λόγω της αυξημένης συμμετοχής, δημιουργήθηκαν επιπλέον χώροι για να ψηφίζουν οι πολίτες, όπως π.χ. στην Αγία Παρασκευή. Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ωστόσο λόγω της αυξημένης προσέλευσης δόθηκε παράταση μιας ώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη, το όνομα «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», κυριολεκτικά, «σάρωσε» στις επιλογές των ψηφοφόρων – και όχι μόνο των ηλικιωμένων, όπως θα πίστευαν πολλοί. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος του, επιστρέφουν επίσημα και πανηγυρικά από την Δευτέρα 9 Μαΐου, σημαδοτώντας και τη νέα αρχή που επαγγέλλεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για περισσότερους από 170.000 συμμετέχοντες, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα της ψηφοφορίας.

Κίνημα Αλλαγής- νέα Σμύρνη, (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Δήλωση Ανδρουλάκη

Σε δηλώσεις για την εσωκομματική ψηφοφορία αναφορικά με το νέο όνομα του ΚΙΝΑΛ, αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία, που αναμένεται να ξεπεράσει τις 170.000, προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη,  που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολό μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια.

«Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.

Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους.

Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Αργολίδα- Στιγμιότυπο κατά την διάρκεια της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο ΚΙΝΑΛ – (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η διαδικασία, τα «παρατράγουδα» και οι βαριές καταγγελίες στην Κρήτη

Περίπατο… φαίνεται πως πηγαίνει το αδιάβλητο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στα Χανιά, καθώς όπως καταγγέλεται επώνυμα από μέλη του κόμματος, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος στο πόσες φορές ψηφίζει καθένας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όποιο μέλος θέλει, πηγαίνει σε ένα εκλογικό κέντρο, λέει το όνομά του, το σημειώνουν και ψηφίζει. Την ίδια διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνει σε όλα τα εκλογικά κέντρα!

«Πας, λες όνομα, το γράφουν ψηφίζεις. Μετά πας αλλού ξαναψηφίζεις. Μετά αλλού πάλι τα ίδια…και μετά….ξαναπάς και πάλι ψηφίζεις…», αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστή η παραίτηση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής στο εκλογικό κέντρο Χανίων, Μανούσου Λιονάκη.

Καταγγελίες για κενά στην διαδικασία

Παράλληλα διαμαρτυρίες ψηφοφόρων κάνουν λόγο για κενά στην ορθή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, λόγος γίνεται για χρήση μη αριθμημένων φακέλων, έλλειψη μητρώου εγγεγραμμένων, ενώ ακόμη υπάρχουν καταγγελίες για διπλοψηφίες σε Μαλεβίζι, Κρουσώνα και Τυμπάκι, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκαν ψηφοφόροι σε δύο εκλογικά κέντρα.

Ενδεικτική της αναστάτωσης που επικρατεί στον εκλογικό μηχανισμό της παράταξης είναι η παραίτηση που γνωστοποιήθηκε νωρίτερα από πρόεδρο εφορευτικής επιτροπής στα Χανιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αιτία της παραίτησης του εν λόγω στελέχους σχετίζεται με την μη τήρηση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, αναφορές γίνονται και για ελλείψεις σε ηλεκτρονικά μέσα, με τον περιορισμένο αριθμό τάμπλετ στα εκλογικά τμήματα να κάνει δυσκολότερη την εύρυθμη εξέλιξη της διαδικασίας.

Πηγή: ΕΡΤ, iEidiseis

Βαγγέλης Μαρινάκης