Αναζητούνται μέτρα στήριξης μέσω ΕΕ με μοντέλο πανδημίας – Θηλιά ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

 Αναζητούνται μέτρα στήριξης μέσω ΕΕ με μοντέλο πανδημίας – Θηλιά ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Αγώνα δρόμου κάνει το Μέγαρο Μαξίμου για να διασωθεί η ελληνική οικονομία από τις «συμπληγάδες» της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που επιφέρει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λάβει εντολή να ξεσκονίσει όλους του κωδικούς προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την Ουκρανία και ψάχνει  τρόπους ώστε τα μέτρα στήριξης να αφορούν όλους τους πολίτες κι όχι μόνο τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Της Άννας Καραβοκύρη

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ακόμα κι αποφασιστεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος το Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, αυτό από μόνο του δεν θα καταφέρει να ανακόψει το κύμα ακρίβειας.

  • Για αυτό γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την λήψη καθολικών μέτρων. Βέβαια, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί εξαρτώνται και από τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύντομα θα λάβει μέτρα στήριξης καθώς οι κραδασμοί από την Ρωσική επίθεση επηρεάζει όλες τις χώρες μέλη και συνεπώς απαιτείται μια κοινή πρωτοβουλία όπως έγινε και με την πανδημία. Εκτιμούν ότι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο.

  • Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές «σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση» επισημαίνοντας ότι το μεσοπρόθεσμα το κλειδί είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αποτελεί «υποχρέωση» της Ευρώπης να στηρίξει τα κράτη-μέλη έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το επιτελείο του Πρωθυπουργού τονίζουν ότι «σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση κινείται ήδη οργανωμένα όσον αφορά στο κόστος στήριξης των νοικοκυριών από τον περασμένο Σεπτέμβριο» τονίζοντας πως ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η στήριξη την οποία έχει δώσει η Κυβέρνηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για επιδοτήσεις οι οποίες συγκράτησαν τις τεράστιες ανατιμήσεις. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις 7 φθηνότερες χώρες με λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, 30% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους μέχρι που να περάσει η ενεργειακή κρίση» τονίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπο τον Πρωθυπουργό όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

  • «Προφανώς υπάρχουν και οικονομικές συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης. Δεν θα τις κρύψουμε. Θα τις διαχειριστούμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως « η απορρόφηση των ανατιμήσεων και η προστασία  του εισοδήματος, αποτελούν την πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα».

Σχετικά Άρθρα