Αναζητείται ο αντι-Αποστολάκης – Το όνομα του Κ. Φλώρου και η… αυτοπρόταση Κωσταράκου – Μετά τους κραδασμούς συνεδριάζει το υπουργικό για αλλαγή ατζέντας

 Αναζητείται ο αντι-Αποστολάκης – Το όνομα του Κ. Φλώρου και η…  αυτοπρόταση Κωσταράκου – Μετά τους κραδασμούς συνεδριάζει το υπουργικό για αλλαγή ατζέντας

Ο Πρωθυπουργός μολονότι δέχεται εισηγήσεις να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες αποφάσεις αναφορικά με την επιλογή του προσώπου, που θα είναι ο επόμενος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αντιλαμβάνεται ότι δεν θα πρέπει να αργήσει να βγει λευκός καπνός από το Μαξίμου. Μια τέτοια προοπτική, τυχόν αργοπορία, θα θόλωνε το πολιτικό μήνυμα που ήθελε εξαρχής ο Πρωθυπουργός  να περάσει, ότι δηλαδή η σύσταση αυτόνομου υπουργείου είναι μια δομή-παρακαταθήκη για την χώρα μετά το πικρό μάθημα των καταστροφικών πυρκαγιών, που θα πρέπει να τύχει ευρύτερης συναίνεσης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ανακοίνωση του «αντι-Αποστολάκη» και όπως προϊδεάζουν μέχρι την Παρασκευή θα έχει δημοσιοποιηθεί η πυραμίδα του νέου υπουργείου. Στο Μαξίμου επιθυμούν ο νέος υπουργός να έχει το επιχειρησιακό προφίλ, που θα «κουμπώνει» στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου καθώς αυτό θα περιλαμβάνει όχι μόνο τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αλλά και την πυροσβεστική.

Μάλιστα όπως διέρρεε η κυβέρνηση προ της εμπλοκής με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο νέος Υπουργός θα δρομολογούσε και τις κρίσεις στο Σώμα προϊδεάζοντας για απόδοση ευθυνών και στο επιχειρησιακό σκέλος.

Ούτε επίσης έχει εγκαταλειφθεί η πρόθεση να έχει ιδεολογικές ρίζες στην κεντροαριστερά ώστε να  συμπυκνώνεται πάλι το διακομματικό προφίλ με το οποίο διαφήμισε την επιλογή Ευάγγελου Αποστολάκη η κυβέρνηση.

  • «Όταν θα ακουστεί το όνομα του, η προφανής σκέψη καθενός θα είναι ότι έπρεπε να είναι σε αυτό το πόστο από καιρό» έλεγε συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι γνώστης των ζυμώσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο και μάλιστα άφηνε ανοικτό να μην προέρχεται από τα σώματα ασφαλείας ή τις ένοπλες δυνάμεις.

Η σεναριολογία και η ονοματολογία έχει φουντώσει. Η λύση του νυν Α-ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου κρίνεται κατά πληροφορίες ότι θα προκαλούσε αχρείαστους κραδασμούς στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς δεν παραγνωρίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Φλώρος χειρίστηκε όλη την κρίση με την Τουρκία τα προηγούμενα δυο χρόνια αρχής γενομένης από τον Έβρο μέχρι τις «ναυμαχίες» με το Ορούτς Ρέις. Η δε περίπτωση του Μιχάλη Κωσταράκου κατά κάποιους συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη, περισσότερο προβάλλει στην σφαίρα της αυτοπρότασης.

  • Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11 η ώρα το πρωί θα δώσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για την αλλαγή της ατζέντας της κυβέρνησης μετά την επικοινωνιακή ζημιά  με τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η Κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί το περιθώριο δημοσιονομικής ελευθερίας και το 2022 πριν ξαναμπεί στο λαιμό της η θηλιά των υψηλών πλεονασμάτων (2% του ΑΕΠ το 2023 – 2,8% του ΑΕΠ το 2024  και 3,7% του ΑΕΠ για το 2025).

Προχθές το μεσημέρι πριν σκάσει η βόμβα της αποχώρησης Αποστολάκη, ο Χρήστος Σταϊκούρας πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου κομίζοντας τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το «καλάθι» της ΔΕΘ. Μεταξύ άλλων πρότεινε ότι τα ταμεία αντέχουν μόνιμη μείωση ή και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στην ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και άνω, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, παράταση για ένα έτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ποτά για την εστίαση, το τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές και τα εισιτήρια θεάτρου και κινηματογράφου, μείωση κατά 50% κατά ένα σενάριο ή ακόμα και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση των δύο συντελεστών ΦΠΑ στο 22%  από 24% και στο 11% από 13%.

Σε αυτό το πακέτο, το οικονομικό επιτελείο προσθέτει και τις φοροελαφρύνσεις του μεσοπρόθεσμου που είχαν ανακοινωθεί το Μάιο αφήνοντας παράθυρο για επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα