• 13 Μαΐου, 2021

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο για τη “Μητέρα των μαχών” – Γιατί βλέπουν ρωγμές στη ΝΔ

 Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συνεδριάζει το  Πολιτικό Συμβούλιο για τη “Μητέρα των μαχών” – Γιατί βλέπουν ρωγμές στη ΝΔ

Μια τηλεδιάσκεψη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου με όλους τους συντονιστές των Νομαρχιακών επιτροπών και ένα πρώτο Πολιτικό Κέντρο το απόγευμα της Τρίτης ήταν οι πρώτες εσωτερικές κινήσεις στην προετοιμασία της Κουμουνδούρου για τη μητέρα των μαχών όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας.

Tου Σωτήρη Μπολάκη

Τα εργασιακά είναι για το ΣΥΡΙΖΑ ταυτοτικό ζήτημα και ό,τι δυνάμεις είναι διαθέσιμες θα ριχτούν στη μάχη με στόχο μια όσο το δυνατό πιο δυναμική παρουσία από τα κάτω.

  • Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει και το Πολιτικό Συμβούλιο για να χαράξει την τακτική του απέναντι στην κυβέρνηση και να οργανώσει την δυναμική επιστροφή του στους δρόμους παίρνοντας θέση δίπλα στα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα που θα διαδηλώνουν στις 6 Μαΐου σε όλη την Ελλάδα.

Μια πρόγευση για το τι πρέπει να περιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  • «Περιμένουμε ακόμη μια σαφή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα με ένα μήνυμα τήρησης των μέτρων προστασίας απ’ όλους» έγραφε το υστερόγραφο της κυβερνητικής εκπροσώπου στην ανακοίνωσή της για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει η εστίαση με κανόνες η εστίαση φωτογραφίζοντας και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επερχόμενες κινητοποιήσεις.

Από αυτή την απάντηση στελέχη στην Κουμουνδούρου εντοπίζουν πιο έντονη από ποτέ την κυβερνητική αμηχανία εξαιτίας της εμφανούς απώλειας ελέγχου της κατάστασης στη διαχείριση της πανδημίας.

Εντοπίζουν όμως και μια αφόρητη πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της πλειοψηφικής πλέον δυσαρέσκειας που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, η οποία επιβεβαιώθηκε, όπως σημείωνε κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου χρειάστηκε για πρώτη φορά μια ολόκληρη ημέρα για να αντιδράσει σε ανακοίνωση του.

  • «Μη διανοηθείτε να φέρετε αντιλαϊκά νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας» διαμήνυε στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από την περίοδο που η κυβέρνηση έφερνε προς ψήφιση το νέο πτωχευτικό, το νόμο για τα Παν/μια και στη συνέχεια στο φόντο της σφοδρής σύγκρουσης για την αστυνομική βία μετά τα έκτροπα της πλατείας της Νέας Σμύρνης. Αυτή θα είναι και τώρα η απάντηση στην κυβέρνηση σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Ρωγμές

Το μομέντουμ είναι καθοριστικό για την πολιτική αντιπαράθεση στην προοπτική ακόμη και ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

  • Στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν φουντώσει οι διεργασίες στο φόντο της διαδοχολογίας, που άνοιξε η θεαματική παρέμβαση Δένδια στην Άγκυρα. Ο υπουργός εξωτερικών έχει αναβαθμίσει την απήχησή του στο κομματικό ακροατήριο την ώρα όμως που και ο Κωστής Χατζηδάκης καλλιεργεί συστηματικά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την αρχηγία.

Οι εσωτερικές καραμπόλες στη ΝΔ μπορεί τελικά να λειτουργήσουν ως επιταχυντής των εξελίξεων, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κινήσεις γενναιοδωρίας χάριν της κοινωνικής ειρήνης, αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργούνται ρωγμές στην κυβερνητική παράταξη τις οποίες δεν θα αφήσουν αναξιοποίητες από την Κουμουνδούρου.