• 8 Μαΐου, 2021

Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Standard and Poor’s

 Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Standard and Poor’s

Την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ-0,40% της Eurobank και της Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,56% στη βαθμίδα ‘B+’ από ‘B’ και της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-12,96% στη βαθμίδα ‘B+’ από ‘B’. Οι προοπτικές είναι σταθερές και για τις τέσσερις τράπεζες.

Ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα to ‘BB’ from ‘BB-‘ βασίστηκε στην προσδοκία του ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη χρήση των πόρων από την ΕΕ θα οδηγήσουν σε βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων τους. Αυτό, προσθέτει, αναμένεται να ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά και ζήτηση πιστώσεων και τη μεγαλύτερη διάθεση των επενδυτών να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, βοηθώντας τις τράπεζες να τα ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους.

Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (ICR) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β+, από Β προηγουμένως, ενώ της Πειραιώς αυξήθηκε σε Β, από Β-.