Ανατροπή με την μετάλλαξη Όμικρον – Η επικράτησή της “ανάσα” στην πανδημία – Τι λένε οι επιστήμονες, τι δείχνουν τα δεδομένα

 Ανατροπή με την μετάλλαξη Όμικρον – Η επικράτησή της  “ανάσα” στην πανδημία – Τι λένε οι επιστήμονες, τι δείχνουν τα δεδομένα

«Eίναι θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον» είπε στην ενημέρωση ο καθηγητής Μαγιορκίνης και συνέχισε: «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένη, με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του Δέλτα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Επίσης, ο Γκ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής.

Όσον αφορά τη νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής, παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότια Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, αν και παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες.

«Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων-νοσηλειών-θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο, με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Όμικρον στη Νότια Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως είναι σημαντικό, επίσης, να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της Όμικρον σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, σύμφωνα με τα δεδομένα, «η Όμικρον διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».

Στις πρώτες ενδείξεις για τη «συμπεριφορά» της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός, καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει, θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι, σιγά σιγά θα μας αφήσει, γιατί θα εμβολιαστούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, συμπληρώνοντας, όμως, ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.

Επίσης, τόνισε ότι, βάσει μελετών του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, του «New England Journal of Medicine», αποδείχθηκε ότι η τρίτη δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90%-95%, ενώ ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές.

«Η τρίτη δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μη βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μη βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής.

«Αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας» είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, στον ΣΚΑΪ, την Τετάρτη (8/12).

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό θα ισχύει μόνο αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες και για τη συμπεριφορά της «Όμικρον», αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη.

Επιπλέον, ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Για αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση».

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα», είπε.

«Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σχετικά Άρθρα