• 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ανατροπή με την AstraZeneca – Θα γίνει τελικά η συνάντηση με Κομισιόν

 Ανατροπή με την AstraZeneca – Θα γίνει τελικά η συνάντηση με Κομισιόν

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως θα καθίσει, τελικώς, στο τραπέζι των συνομιλιών με την Κομισιόν. Η σημερινή συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της Ε.Ε. για τα εμβόλια θα γίνει στις 18.30 το απόγευμα τοπική ώρα.

Αν πραγματοποιηθεί, τελικά, αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου η βρετανική εταιρεία AstraZeneca να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το αλαλούμ σχετικά με το ραντεβού είναι ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στις σχέσεις Κομισιόν – εταιρείας.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η AstraZeneca δεν θα πήγαινε στη συνάντηση με την Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων. 

Η Κομισιόν ασκεί πιέσεις στην εταιρεία να αλλάξει στάση όσον αφορά στις υποχρεώσεις για την παράδοση των εμβολίων ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.

  • Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι όντως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με την καθυστέρηση στην προμήθεια των δόσεων.

Ωστόσο – τονίζουν – η σύμβαση προ-αγοράς του περασμένου Αυγούστου προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την Ε.Ε., θα διασφάλιζε ότι θα είχε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα για να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο.