• 27 Οκτωβρίου, 2021

Ανατρέπεται η “Ελευθερία”: Απαγόρευση του εμβολίου της AstraZeneca σε άνω των 65 ετών αποφασίζει η επιτροπή

 Ανατρέπεται η “Ελευθερία”: Απαγόρευση του εμβολίου της AstraZeneca σε άνω των 65 ετών αποφασίζει η επιτροπή

Στην τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση στο να χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών ήταν αρνητική. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις σε επίσημο επίπεδο.

Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς ανατρέπει όλα τα δεδομένα, καθώς η προτεραιοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» προέβλεπε πως το επόμενο διάστημα το εμβόλιο θα χορηγείτο σε άτομα άνω των 65 ετών και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, αν δεν δοθεί σε αυτούς το σκεύασμα της AstraZeneca, θα δοθεί σε κατοίκους των νησιών, σε ένστολους, σε εργαζομένους στα ΜΜΜ και σε οδηγούς ταξί.

  • Αυτή τη στιγμή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο (μεταξύ άλλων) έχουν «μπλοκάρει» τη χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, με το Βέλγιο και την Ιταλία να κατεβάζουν το όριο στα 55 έτη. Η Ελβετία αποφάσισε να καθυστερήσει γενικά την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, ζητώντας να γίνουν νέες μελέτες.

Η Ευρώπη στρέφεται πλέον και προς το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο έδειξε αποτελεσματικότητα στο 92%, σύμφωνα με την τελευταία, κλινική έρευνα.

Επίσης, η Ε.Ε. εξετάζει τις προοπτικές και του κινεζικού εμβολίου, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη αποφασίσει να εκταμιεύσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να στηρίξει την εμβολιαστική έρευνα για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων.

Από την άλλη, η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca ετοιμάζεται να απαντήσει στους επικριτές της με νέο εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι το εμβόλιο «δεύτερης γενιάς» της θα είναι έτοιμο ως το φθινόπωρο του 2021.

Ο καθηγητής της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ, που είναι επικεφαλής των ερευνών, είπε ότι θα είναι μια σύντομη διαδικασία σε σύγκριση με τη δημιουργία του αρχικού εμβολίου, που η δουλειά έγινε από το μηδέν. Ο αντιπρόεδρος της AstraZeneca, σερ Μενέλαος Πάγκαλος δήλωσε: «Στοχεύουμε κυρίως στο να έχουμε κάτι έτοιμο ως το φθινόπωρο φέτος».

Ο υπουργός Υγείας τη Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο λειτουργεί για όλες τις ηλικίες».