Αναθεώρηση δεδομένων με την Όμικρον και μεγάλη επιφύλαξη των επιστημόνων για τη νοσογόνο δύναμή της – Πότε θα είμαστε βέβαιοι

 Αναθεώρηση δεδομένων με την Όμικρον και μεγάλη επιφύλαξη των επιστημόνων για τη νοσογόνο δύναμή της – Πότε θα είμαστε βέβαιοι

Επιφύλαξη και προβληματισμό εκφράζουν οι επιστήμονες σε όσους αρχίζουν (πάλι) να… προμηνύουν το τέλος της πανδημίας με αφορμή τη μετάλλαξη Όμικρον. «Η πραγματική νοσογόνος δύναμη της μετάλλαξης Όμικρον θα φανεί σε περίπου 7 ημέρες ανάμεσα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους» δηλώνει στο iatropedia.gr, o o Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος.

Η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες (σε ένα ήδη επιβαρυμένο υγειονομικό σύστημα) να βρίσκονται ήδη σε ανοδική τροχιά. Το “αποτύπωμα” του νέου ιού στα νοσοκομεία αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο Χ για τους ειδικούς, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να πιστοποιούν τη βαρύτητα της νόσου και τις πιθανές επιπλοκές που προκαλεί στον άνθρωπο.

Αν και η συμπτωματολογία φαίνεται να είναι ήπια στους εμβολιασμένους -κυρίως σε όσους έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη αναμνηστική δόση- η πραγματική επικινδυνότητα του νέου ιού θα φανεί στους ανεμβολίαστους και κυρίως όσους βρίσκονται σε ηλικία άνω των 60 – 65 ετών, όπως σημειώνει ο Ευάγγελος Τέρπος.

  • “Δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσουν οι ανεμβολίαστοι. Πιστεύω ότι σε μία εβδομάδα θα έχουμε δεδομένα και από την Ελλάδα, όταν δούμε από όσους νοσηλεύονται με Όμικρον πως πηγαίνουν. Πάντως όλοι αυτοί που μπήκαν σ’ εμάς στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα ήταν σε βαριά κατάσταση. Δεν ξέρουμε βέβαια αν ήταν όλοι Όμικρον. Ήταν η πλειονότητα πάντως άνω των 65 ετών και όλοι ανεμβολίαστοι. Για να μπορέσουμε να δούμε τη νοσογόνο δύναμη ενός ιού, θα τη δούμε μόνο σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, ξέρετε. Δηλαδή αυτοί είναι, που θα καθορίσουν πόσο περισσότερο ή λιγότερο νοσογόνος είναι”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Στις βεβαιότητες για τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως λέει ο ίδιος, οι οποίες προέκυψαν τόσο από ξένες μελέτες όσο και από ελληνική έρευνα της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκαταλέγονται: η υψηλή προστασία κατά 50% που προσφέρουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid, αλλά και η χαμηλή προστασία που δεν ξεπερνά το 30 με 35% σε όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις του βασικού εμβολιασμού.

Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ευάγγελος Τέρπος δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι η Όμικρον θα σημάνει το τέλος της πανδημίας. Εκφράζει, επίσης, τους φόβους του για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανή επίπτωση που μπορεί να έχει στην ταχύτερη διασπορά της λοίμωξης στους 380 χιλιάδες ηλικιωμένους ανεμβολίαστους.

Εκτιμά τέλος, πως ένα νέο εμβόλιο που θα πιάνει περισσότερες παραλλαγές δεν θα είναι χρήσιμο εάν έρθει την Άνοιξη και πως η εξελικτική διαδικασία του κορονοϊού θα φέρνει νέες μεταλλάξεις τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας.

Γκίκας Μαγιορκίνης

«Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα». Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρόλα αυτά η πιο σημαντική εκτίμηση του κ. Μαγιορκίνη είναι ότι δήλωσε σίγουρος ότι «θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να βγει μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος, όπως ήταν η Δέλτα. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα. Μπροστά μας έχουμε έναν χρόνο που κεφαλοποιούμε αυτά που κερδίσαμε και μας έρχονται και τα φάρμακα από το στόμα που θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λήξη της πανδημίας».

Για επιμήκυνση της πανδημίας μέχρι και το καλοκαίρι μίλησε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος: «Πιστεύω ότι μέσα στο ’22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας πως «ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα»

  • Μια νέα έρευνα από την Δανία για την συμπεριφορά της παραλλαγής Όμικρον έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς όπως προκύπτει η μετάλλαξη παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την Δέλτα την ανοσία των εμβολιασμένων. Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως.

Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει και την τρίτη αναμνηστική δόση. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της νέας μολυσματικής μετάλλαξης.

Σχετικά Άρθρα