• 19 Απριλίου, 2021

Αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και στη Γερμανία

 Αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και στη Γερμανία

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανία (μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich) ανακοίνωσε την αναστολή των εμβολιασμών στον πληθυσμό της χώρας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά τις τελευταίες αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αποφασίσει «εάν και πως τα νέα ευρήματα θα επηρρεάσουν την έγκριση του εμβολίου». 

Πάνω από δέκα χώρες στην Ευρώπη σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο

Να σημειώσουμε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός με το παρασκεύασμα προκαλεί μεγαλύτερους κινδύνους για θρόμβους στο αίμα, η Ολλανδία ήρθε να προστεθεί στις χώρες που σταματούν τη χορήγησή του εμβολίου για προληπτικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρενέργειες σε Γάλλο πυροσβέστη μετά το εμβόλιο της AstraZeneca- Ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί

Αλλά και στη Γαλλία σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία του Μπους ντι Ρόν (νότια Γαλλία) ανέστειλε τον εμβολιασμό του προσωπικού της κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την εκδήλωση παρενεργειών σε έναν πυροσβέστη, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας πυροσβέστης από το Αρλ (σε απόσταση 90 χιλιόμετρα δυτικά της Μασσαλίας), η ηλικία του οποίου δεν διευκρινίζεται, νοσηλεύτηκε για καρδιακή αρρυθμία, μετά την πρώτη δόση.

Χθες, Κυριακή και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την ανακοίνωση της Νορβηγίας ότι τρεις υγειονομικοί και ακόμη ένας πολίτης υπέστησαν θρομβώσεις λίγες ημέρες αφότου εμβολιάστηκαν. Πλέον, οι χώρες που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με AstraZeneca είναι 12.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου, ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη την Παρασκευή, καθώς και η Ιρλανδία την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμβόλιο AstraZeneca & Θρομβώσεις: Η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντά στο libre – Τι ισχύει με την απόσυρση παρτίδων στην Ευρώπη

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαρακτήρισε τα περιστατικά θρομβώσεων «μεμονωμένα» -έχει καταγραφεί ένα και στην Ελλάδα- και έκρινε ότι η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσει κανονικά.

Με πληροφορίες: ΑΜΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΦ.ΣΥΝ., DW