• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Αναστασιάδης: Είμαστε έτοιμοι και για τριμερή συνάντηση με Τατάρ και Γκουτέρες

 Αναστασιάδης: Είμαστε έτοιμοι και για τριμερή συνάντηση με Τατάρ και Γκουτέρες

Έτοιμος και για τριμερή συνάντηση δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας παράλληλα πως είναι πανέτοιμοι να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην Αρχιεπισκοπή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε καταρχάς ότι «θέλω να εκφράσω ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για τα όσα διαδραματίζονται στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες που η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ με τις οποίες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της, ο πρόεδρος είπε ότι «έχουμε δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να συναντηθούμε με τον ΓΓ των ΗΕ. Και στην επιστολή μου επανέλαβα το ίδιο, ότι είμαι έτοιμος και για τριμερή συνάντηση. Διαφαίνεται μια διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης από την ανησυχία ότι ενδεχόμενα να τους επιρριφθεί ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση ανάλογης συναντήσεως, βλέποντας ότι αφήνει κάποια να αιωρούνται στοιχεία ο κ. Τατάρ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεχίζονται τα διάφορα σχόλια σε σχέση με την πρότασή του για το Σύνταγμα του 1960, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ό,τι είχα να πω το είπα, ό,τι έχω να αναπτύξω στον ΓΓ θα το πράξω. Δεν δίστασα ποτέ να υποβάλω προτάσεις, προκειμένου να διανοιχθεί ο διάδρομος για ένα δημιουργικό διάλογο».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι ο λόγος που δεν ήρθε στην Κύπρο η κα Λουτ δεν ήταν η άρνηση των Τουρκοκυπρίων να τη συναντήσουν, αλλά για δικούς της λόγους, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «η κα Λουτ επικοινωνεί τηλεφωνικά και διαβιβάζει τις θέσεις της στον διαπραγματευτή. Ουδέποτε ηγέρθη ανάλογο θέμα».