• 22 Ιουνίου, 2021

Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα στο μπλοκάκι του Μητσοτάκη

 Ανασχηματισμός: Τα νέα πρόσωπα στο μπλοκάκι του Μητσοτάκη

Σε μερικές από τις πιθανές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση υλοποίησης των σεναρίων για έναν δομικό ανασχηματισμό το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου αναφέρονται τα Παραπολιτικά.

Όπως αναφέρεται ένας πυρήνας γενικών γραμματέων που έχουν δώσει άκρως ικανοποιητικά δείγματα γραφής στους τομείς αρμοδιοτήτων τους, καταφέρνοντας να αφήσουν το προσωπικό τους αποτύπωμα, θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα τον ουρήνα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και της υφυπουργού Εργασίας, Μαρίας Συρεγγέλα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλα εφτά πρόσωπα.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στον οποίο αποδίδεται σημαντικό μερίδιο της πανθομολογούμενης επιτυχίας της εμβολιαστικής διαδικασίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, που, λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων του, ασχολήθηκε επίσης με ευρύ φάσμα κυβερνητικών δράσεων όσον αφορά την επιχείρηση αναχαίτισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια υγεία.

Nέες οδηγίες για όσους έχουν εμβολιαστεί και έρθουν σε επαφή με κρούσμα

Οπως λένε οι γνωρίζοντες τα μυστικά της πρωθυπουργικής αυλής, η πολιτική μοίρα του Θανάση Κοντογεώργη συνδέεται άμεσα με εκείνη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος είναι επί της ουσίας ο άμεσος πολιτικός του προϊστάμενος.

Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν εκείνοι που λένε ότι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναβαθμιστεί με βεβαιότητα όταν προκύψουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο επικρατέστερος για να καλύψει το κενό του είναι ο προερχόμενος από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ (όπως και ο Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας).

Στο συγκεκριμένο κάδρο (από την άποψη τόσο των πολιτικών αναφορών όσο και της εκτίμησης που χαίρει στο Μαξίμου) συμπεριλαμβάνονται η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και η ομόλογός της του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη.

Αμφότερες έχουν μακρόχρονη εμπειρία στους τομείς ευθύνης τους, γεγονός που δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητο από τους υπερμάχους της λογικής των «αρίστων» στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, προεξάρχοντος φυσικά του ίδιου.

 Από το ίδιο ραντάρ έχει περάσει και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά στις διαδοχικές «κατακτήσεις» του χαρτοφυλακίου του Κυριάκου Πιερρακάκη τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ιδίαν αντίληψη για την αποτελεσματικότητά του, αφού οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Εξαιρετική είναι η άποψη που επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού, αλλά και γενικότερα στους κόλπους της κυβέρνησης, για δύο άλλοτε «γαλάζια» παιδιά, τα οποία έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν σε ιδιαιτέρως απαιτητικά πόστα, δίπλα στους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο ένας είναι ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, η συμμετοχή του οποίου στην προώθηση έργων ανά την ελληνική περιφέρεια έχει επισημανθεί επανειλημμένως από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Καραμανλή, αλλά και από προβεβλημένους του κυβερνώντος κόμματος, όπως συνέβη πρόσφατα με την Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη δρομολόγηση του ΒΟΑΚ.

Οσο για το έτερον ήμισυ του συγκεκριμένου διδύμου, πρόκειται για τη γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου, παλαιότερα συνεργάτιδα του Κωστή Χατζηδάκη, με σημαντική εμπλοκή στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. τον καιρό που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.