Ανασχηματισμός: Άρχισε η ονοματολογία – Οι προβλέψεις για αποχωρήσεις και μετακινήσεις – Το “πράσινο” όνομα

 Ανασχηματισμός: Άρχισε η ονοματολογία – Οι προβλέψεις για αποχωρήσεις και μετακινήσεις – Το “πράσινο” όνομα

Στο επιθετικό οπλοστάσιο ενός πρωθυπουργού, δύο είναι τα όπλα που μπορούν να αλλάξουν άρδην το «θέατρο των (πολιτικών) επιχειρήσεων». Το ισχυρότερο από αυτά, οι πρόωρες εκλογές, έχει απενεργοποιηθεί προς το παρόν, έπειτα από την πρόσφατη ρητή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι στις προθέσεις του.

Οπότε, όπως αναμενόταν, το άλλο, ο ανασχηματισμός, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να «πυροδοτηθεί» το προσεχές διάστημα. Στα δημοσιογραφικά γραφεία οι πληροφορίες κυκλοφορούν κατά ριπάς, χωρίς ωστόσο ουδείς να είναι σε θέση να προβλέψει την ακρίβεια των «βολών», ούτε φυσικά και τον ακριβή χρόνο που θα γίνει  (εάν γίνει…) η «έκρηξη». Κοινός παρονομαστής των φημών που κυκλοφορούν είναι ότι κατά κανόνα προέρχονται από πολιτικούς κύκλους ή το περιβάλλον του Μαξίμου και αποτελούν είτε εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, είτε εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τα σενάρια, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολλά, για κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι απόψεις συμπίπτουν. Και μια από αυτές αφορά τη Νίκη Κεραμέως και την πιθανή αποχώρησή της από το υπουργείο Παιδείας. Σε σχετικό δημοσίευμα της «Η Καθημερινή» σημειώνει ότι έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, μοιάζει ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων για την υπουργό Παιδείας να έχει ολοκληρωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Αντιθέτως, σύμφωνα με κάποιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η κυρία Κεραμέως θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ίσως με την ανάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενός χώρου που αφ’ ενός η ίδια γνωρίζει καλά, αφ’ ετέρου υπάρχει η αίσθηση ότι το κυβερνητικό έργο εκεί δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μια τέτοια κίνηση, πέρα από τις κυβερνητικές ανάγκες θα απαντά ικανοποιητικά στην σκαιά επίθεση που ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Χριστόφορος κ. Βερναρδάκης εξαπέλυσε εναντίον της υπουργού Παιδείας. Το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ως ένα ακόμη «πεδίο μάχης». Κατά «Το Βήμα», η μετακίνηση του Αδωνι Γεωργιάδη εκτιμάται εξαιρετικά πιθανή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση.

Οι παρεμβάσεις του κ. Γεωργιάδη στην πολιτική κονίστρα δεν κρίνονται πάντα ικανοποιητικές, ενώ λέγεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητά τους σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Η επιστροφή του στο υπουργείο Ναυτιλίας δεν θεωρείται απίθανη, ενώ ο αντικαταστάτης του στο Ανάπτυξης αναζητείται, με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση να εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί. Αν το υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει εδώ και χρόνια πεδίο εκπαίδευσης ανορθόδοξου πολέμου, εκείνο που θεωρείται αληθινή εμπόλεμη ζώνη είναι το Ενέργειας. Τους λόγους τους αντιλαμβάνεται ο καθένας, όπως και το γεγονός ότι η επέλαση του «Στρατηγού Χειμώνα» απαιτεί δυναμικές λύσεις ικανές να αντέξουν το «ρωσικό ψύχος» που θα πλήξει την Ευρώπη.

Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης φέρεται να εξετάστηκε ως πιθανός αντικαταστάτης του Κώστα Σκρέκα, ωστόσο η «πράσινη» προέλευσή του δεν θεωρείται βατό εμπόδιο. Ειδικά με τις εκλογές στον (όχι και τόσο μακρινό) ορίζοντα. Οι φήμες αυτές δεν κάνουν μονάχα τους άμεσα ενδιαφερόμενους να «χάσουν τον ύπνο τους» κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον διότι είναι πιθανό να μην είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου και δεύτερον επειδή όλοι φοβούνται το φαινόμενο της καραμπόλας.

Σχετικά Άρθρα