• 20 Απριλίου, 2021

Ανάρπαστα τα rapid test στα γερμανικά σούπερ μάρκετ

 Ανάρπαστα τα rapid test στα γερμανικά σούπερ μάρκετ

Άδειασαν τα ράφια με τα rapid test οι Γερμανοί που ένακαν ουρές έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας Aldi για να προμηθευτούν τα τεστ αντιγόνου για κατ’οίκον έλεγχο του νέου κοροναϊού.

Επίσης, η ανταγωνιστική της Aldi, αλυσίδα των Lidl είδε από την πλευρά της τον δικτυακό της τόπο να φθάνει σε σημείο κορεσμού, καθώς έθεσε προς πώληση on line τεστ για χρήση κατ’ οίκον.

Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει στην πρακτική μαζικών τεστ αντιγόνου προκειμένου να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών παραμένει αργός.

Από τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, όλοι οι Γερμανοί θα δικαιούνται ένα τεστ αντιγόνου δωρεάν την εβδομάδα, το οποίο θα διενεργείται από επαγγελματίες στα φαρμακεία ή σε κέντρα διενέργειας τεστ.

Πολλοί κατασκευαστές έλαβαν επίσης το πράσινο φως για κιτ τεστ κατ’ οίκον.

Σκοπός να είναι να δοθεί περισσότερη ελευθερία στον πληθυσμό έπειτα από μήνες περιορισμών, όμως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα rapid test (γρήγορα τεστ ανίχνευσης αντιγόνου) είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα τεστ PCR και πως τα μέτρα προστασίας πρέπει να διατηρηθούν ακόμη και σε περίπτωση αρνητικού τεστ.

Η αλυσίδα Aldi περιορίζει την πώληση σε ένα πακέτο πέντε τεστ ανά άτομο, με κόστος 24,99 ευρώ. Το τεστ πραγματοποιείται με ρινικό δείγμα και το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε 15 λεπτά. Το Lidl πωλεί επίσης πακέτα πέντε τεστ έναντι 21,99 ευρώ.

Τα τεστ θα πωλούνται επίσης σε μεγάλα φαρμακεία και σε άλλες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος επικρίνεται για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, υποσχέθηκε τεστ αντιγόνου σε μια ποσότητα «περισσότερο από αρκετή» για όλους, ανάμεσά τους 50 εκατομμύρια δωρεάν τεστ τον μήνα.

Όμως, ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στηντεράστια ζήτηση.

Η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας (βόρεια), η οποία ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως τα σουπερ μάρκετ έχουν προετοιμαστεί καλύτερα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί τα rapid test πωλούνται ήδη από εκπτωτικές αλυσίδες, αλλά δεν έχουν παραγγελθεί ακόμη για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολεία» υπογράμμισε η Σβέσιγκ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19 υποχωρώντας στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησής της επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές -όμως οι αριθμοί δεν βελτιώνονται, μάλιστα κάποιες μέρες αυξάνονται.

Σήμερα, Σάββατο, η χώρα κατέγραψε 9.557 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό και 300 θανάτους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.