• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι κωδικοί μετακίνησης για τα γιορτινά τραπέζια – Πρωτοχρονιά με πιο αυστηρές απαγορεύσεις εφόσον δεν τηρηθούν

 Αναλυτικά όλα τα μέτρα και οι κωδικοί μετακίνησης για τα γιορτινά τραπέζια – Πρωτοχρονιά με πιο αυστηρές απαγορεύσεις εφόσον δεν τηρηθούν

Στην ενημέρωση της Τρίτης, παρουσιάστηκαν οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κατά τις εορταστικές ημέρες. Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί μέχρι τώρα, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί, καθώς και η μετακίνηση μέσω αποστολής μηνύματος, ή χρήσης των ειδικών εντύπων ή της χειρόγραφης βεβαίωσης.

Ξεκινώντας την ενημέρωσή του, ο κύριος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως «Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά».

Όσον αφορά τις οικογενειακές μαζώξεις και συγκεντρώσεις, υπογράμμισε πως στα σπίτια το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων θα είναι τα εννέα άτομα, που υπολογίζεται πως είναι ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών.

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά, φέτος οι χρισστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις δεν θα τηρηθούν αφού όπως υπογράμμισε «Τα μέτρα δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε τα Χριστούγεννα όπως θέλουμε».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα μικρά παιδιά αυτόν τον χρόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να βγουν ώστε να ψάλλουν τα κάλαντα.

Όσον αφορά στη λειτουργία των ναών, δήλωσε πως η λειτουργία στις εκκλησίες επιτρέπεται την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων αλλά με μέγιστο αριθμό πιστών ανά ναό τα 25 άτομα. Για τις μητροπόλεις, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους χώρους, διευκρινίστηκε πως οι πιστοί θα μπορούν να είναι 50.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από την πλευρά του, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων η αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει», ενώ ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το γιορτινό τραπέζι τις μεσημεριανές ώρες και όχι τις βραδυνές. Επίσης δεν απέκλεισε ανάλογα με την τήρηση των μέτρων τα Χριστούγεννα αυτά να αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται πως οι οικογενειακές συναθροίσεις για τις εορτές και τα τραπέζια επιτρέπονται την 24η, 25η, καθώς και την 31η Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τον κωδικό που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να μεταβούμε στο σπίτι των συγγενών μας και να απολαύσουμε αυτές τις ιδιαίτερες εορταστικές στιγμές, σύμωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο κωδικός που πρέπει να στείλουμε στον ειδικό αριθμό 13033 είναι ο κωδικός 6.

Γενικότερα, οι κωδικοί μετακίνησης υπενθυμίζεται πως είναι οι εξής:

  • Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.