• 14 Μαΐου, 2021

Ανάλυση: Τρεις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 24 ώρες – Η αγωνία του Μαΐου

 Ανάλυση: Τρεις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε 24 ώρες – Η αγωνία του Μαΐου

Το επικοινωνιακό μπαράζ του πρωθυπουργού με τρεις παρεμβάσεις σε 24 ώρες δεν ήταν τυχαίο και είχε ως κύριο στόχο τον κατευνασμό των αντιδράσεων από την κοινωνία λόγω των κυβερνητικών χειρισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή στην κανονικότητα, ακολούθησαν την επόμενη μέρα οι ανακοινώσεις για τις φοροελαφρύνσεις και ολοκληρώθηκε με την τηλεοπτική του συνέντευξη του στον Alpha.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε και στις τρεις επικοινωνιακές του κινήσεις να στείλει μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα, επέλεξε χαμηλούς τόνους όταν αναφέρονταν στο γεγονός πως οι πολίτες για δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα θα παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά απέφυγε για μία φορά ακόμα την αυτοκριτική για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να φρενάρει την διασπορά της νόσου τα οποία όμως εκ του αποτελέσματος έπεσαν στο κενό.

  • Ωστόσο ο σχεδιασμός που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η εστίαση, βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός ο κοροναϊός έχει εκπλήξει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους λοιμωξιολόγους αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

«Ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και είναι προφανές ότι έχουν γίνει και πισωγυρίσματα, τα οποία πισωγυρίσματα εγώ θα προτιμούσα να τα αποκαλώ προσαρμογές,  σε ένα δυναμικό φαινόμενο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αγωνία για τις μετρήσεις του Μαΐου

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η πτώση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις οφείλεται κυρίως στην κούραση των πολιτών λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών προβλημάτων από την πανδημία.

Γι’ αυτό τον λόγο το επικοινωνιακό επιτελείο αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μετρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαΐου που η χώρα θα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα ενώ θα έχει ανοίξει και ο τουρισμός προκειμένου να διαπιστώσουν αν η απογοήτευση των πολιτών που αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες οφείλονταν στην κόπωση από τα lockdown.   

Συμφωνίες και διαφωνίες με τους ειδικούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα της αποκάλυψης μέρους των πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Δημοκρατία» τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν προσπάθησε σε καμιά περίπτωση να χειραγωγήσει τους ειδικούς. Ανέδειξε μάλιστα δύο περιπτώσεις που υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

  • «Εμείς ζητήσαμε να ανοίξουν τα mall και η Επιτροπή μας είπε «όχι» και είπαμε «όχι». Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε το αυστηρό lockdown μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, όταν ξανακλείσαμε για να απορροφήσουμε τη χαλάρωση των Χριστουγέννων, ήταν δική μας απόφαση αυτή, δεν ήταν απόφαση της Επιτροπής. Άρα έχουν γίνει και τα δύο».

Λάθος η Ν. Σμύρνη

Παράλληλα ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως ο λόγος που δεν υπάρχει επέμβαση της αστυνομίας στα κορονοπάρτι είναι για να μην επαναληφθούν γεγονότα Νέας Σμύρνης τα οποία είχαν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

  • «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν ένα λάθος. Ήταν μία αστοχία. Ήταν ένα γεγονός το οποίο δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η εμπειρία μας έδειξε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί σύντομα ένα τείχος ανοσίας απέναντι στην νόσο.