Ανάλυση: Στο ΚΙΝΑΛ διστάζουν να ανοίξουν την εκλογική διαδικασία – Σκέψεις ακόμη και για αναβολή

 Ανάλυση: Στο ΚΙΝΑΛ διστάζουν να ανοίξουν την εκλογική διαδικασία – Σκέψεις ακόμη και για αναβολή

Η 3η του Σεπτέμβρη πέρασε, αλλά το σήμα εκκίνησης μιας νέας έντονης περιόδου για το Κίνημα Αλλαγής και την κεντροαριστερά δεν δόθηκε. Το κλίμα μόνο προεκλογικό δεν δείχνει να διαμορφώνεται στην κεντροαριστερά με την πανδημία να ρίχνει τη διάθεση των εμπλεκόμενων στην κούρσα της διαδοχής.

Tου Σωτήρη Μπολάκη

Σύσσωμη η αντιπολίτευση βλέπει για πρώτη φορά ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αναδιάταξη δυνάμεων, προσέλκυση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και ενίσχυσης των δημοσκοπικών της ποσοστών.

Η φθορά της κυβέρνησης με δική της υπαιτιότητα θα ήταν ιδανική αν δεν ήταν στη μέση το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η υγειονομική συνθήκη. Κάθε σκέψη για συμμετοχικές διαδικασίες φρενάρει στο φόβο της διασποράς του ιού και στα σκληρά υγειονομικά πρωτόκολλα που υπονομεύουν σημαντικά την ψυχολογία των ψηφοφόρων και των στελεχών.

  • Το παράθυρο ευκαιρίας υπάρχει αλλά δε φαίνεται ακόμη να ανοίγει και αυτό γιατί κάθε πρωτοβουλία που τυχόν ληφθεί για έναρξη διαδικασιών θα πρέπει να γίνει μετά από έντονη περίσκεψη και αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι ζυγίσουν καλά τα θετικά και τα αρνητικά.

Για παράδειγμα στη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν μηνύματα δυστοκίας για έναρξη εσωκομματικών διαδικασιών με τις Νομαρχιακές του ΚΙΝΑΛ να σημειώνουν ότι κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορεί να μετακινηθεί από Νομό σε Νομό ή ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο καθώς ήδη σε πολλές περιοχές εφαρμόζονται τοπικά lockdown.

Οι εκλογές δεν τοποθετούνται σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο νωρίτερα από το Δεκέμβριο, ωστόσο ήδη κάποιοι ρίχνουν στο τραπέζι και το σενάριο της αναβολής για το νέο έτος της εκλογικής διαδικασίας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πανδημία. 

Εκλογή προέδρου

Στο Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζεται μια διάχυτη ραθυμία να ανοίξουν οι εκλογικές διαδικασίες. Η πανδημία έχει προκαλέσει μια ανευ προηγουμένου αναστολή λειτουργίας των ανώτερων κομματικών οργάνων σε όλα τα κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕ δεν έχει συνεδριάσει για σχεδόν ένα χρόνο και κανείς δεν μπορεί να επιρρίψει την οποιαδήποτε ευθύνη στον οποιονδήποτε για τη πρωτοφανή αυτή συρρίκνωση των διαδικασιών καθώς οι λόγοι που δεν συνεδριάζουν τα όργανα όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ αλλά και σε άλλα κόμματα (πλην ΚΚΕ, πραγματοποίησε και ΚΕ και Συνέδριο) είναι καταφανώς αντικειμενικοί.

Η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου λοιπόν που είναι και καταστατική προϋπόθεση για την έναρξη των εκλογικών διαδικασιών δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από το τέλος του μήνα ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο επισπεύδων

Ένα πρόσωπο ωστόσο έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται επισπεύδων της διαδικασίας και δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πολύπειρος βουλευτής και διεκδικητής της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει στείλει και επιστολή τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη ζητώντας του να τρέξει ταχύτερα τις διαδικασίες.

  • Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα προτείνει και ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τα μέσα Νοεμβρίου με το επιχείρημα ότι κάθε άλλη καθυστέρηση στη συγκυρία αυτή θα είναι επιζήμια.

Η εμμονή του στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ θορύβησε πολλούς στο Κίνημα Αλλαγής και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αρχίσει να δίνει προεκλογικές διαβεβαιώσεις σε κομματικούς παράγοντες, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον πολυτασικό χαρακτήρα του φορέα, ούτε να αλλοιώσει σε επίπεδο δομών το καθεστώς της συμπαράταξης με τις ποσοστώσεις να διατηρούνται στα κορυφαία όργανα.

Ο Χάρης Καστανίδης και ο Νίκος Ανδρουλάκης

Αναμφίβολα την έκπληξη την έκανε η υποψηφιότητα Καστανίδη. Ενός ανθρώπου του Παπανδρεϊκού μπλοκ αν και ο πρώην Πρωθυπουργός δεν φαίνεται να εκφράζεται υπέρ της υποψηφιότητάς του. Εξάλλου οι σχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της επανεκλογής της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Ο Χάρης Καστανίδης ωστόσο με την υποψηφιότητά του ισχυροποιεί τη θέση του στο κόμμα. Με τις πέντε χιλιάδες υπογραφές που θα πρέπει να προσκομίσει στη γραμματεία του κόμματος για να κατοχυρώσει την υποψηφιότητά του και θέτοντας τον εαυτό του στην εσωκομματική βάσανο δημιουργεί ένα ισχυρό φορτίο για τις επόμενες εθνικές εκλογές που δύσκολα κάποιος συνυποψήφιός του θα το αμφισβητήσει στην Ά Θεσσαλονίκης οπου και επιθυμεί να κατέβει υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση δεν βρίσκεται απέναντι από την πρόεδρο του κόμματος με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το δεύτερο γύρο με τα πράγματα μάλλον να γίνονται πολύ συγκεκριμένα για την περίπτωση που η κα Γεννηματά θα έχει απέναντί της τον κ. Λοβέρδο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο ισχυρός παίχτης στο τραπέζι κρατώντας αρκετά από τα χαρτιά της εσωκομματικής τράπουλας. Πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει το στίγμα του προκειμένου και εκείνοι να πάρουν τις αποφάσεις τους και να χαράξουν τη στρατηγική τους.

  • «Έτσι είναι η ζωή, έτσι θα προχωρήσουμε» είναι η μια σχολή που επιχειρεί να κερδίσει έδαφος στο εσωκομματικό παιχνίδι ώστε να μη βαλτώσουν οι διαδικασίες ακόμη κι αν ο πήχης των εκλογών του 2017 θέτει ψηλά το πήχη της συμμετοχής. Οι 220.000 που πήραν μέρος στις εκλογές του 2017 σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική περίοδο δεν θα πρέπει να αποκαρδιώνουν και το εγχείρημα πρέπει επιμένουν πρέπει να συνεχιστεί ακόμη κι αν η συμμετοχή είναι μειωμένη και στο 50%.

Κι αν παραμονές του Νοέμβρη του 17 ορισμένοι έλεγαν ότι με 150.000 ψηφοφόρους οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να δείχνουν την επόμενη εκείνων των εκλογών το ΚΙΝΑΛ στο 12 και 13%, τώρα με χαμηλότερη συμμετοχή πόσο θα πρέπει να δίνουν στο κόμμα οι δημοσκόποι, αναρωτούνται οι σκεπτικιστές.

Εκλογές όπως το ΄17

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η διαδικασία θα είναι καρμπόν της πανθομολογούμενα επιτυχημένης εκλογικής διαδικασίας του 2017.

Η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψήφος σε κάθε περίπτωση έχει φύγει από το τραπέζι παρά το γεγονός ότι θα αύξανε σημαντικά τον αριθμό της προσέλευσης και θα άμβλυνε αρκετά τις αναστολές για από τον κίνδυνο της μειωμένης συμμετοχής.

Τα οικονομικά δεν φαίνεται να αντέχουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος για να ένα κόμμα στο διαμέτρημα του ΚΙΝΑΛ, ενώ και λόγοι ασφάλειας και ιδιαίτερα φόβοι για νοθεία της διαδικασίας από εξωγενείς παράγοντες κλείνουν πολλές από τις παραμέτρους που έχει να εξετάσει η ΚΕ για το διαδικαστικό των εκλογών.

Σχετικά Άρθρα