Ανάλυση: Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα δεδομένα στην εξωτερική πολιτική και την παρέμβαση Καραμανλή

 Ανάλυση: Πώς ερμηνεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα δεδομένα στην εξωτερική πολιτική και την παρέμβαση Καραμανλή

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν κρύβει την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα εξαιτίας των αμιγώς επικοινωνιακών χειρισμών του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μοιάζει να είναι απομονωμένος τώρα όχι μόνο μέσα στο πολιτικό σύστημα αλλά και μέσα στο ίδιο του κόμμα. Ξαφνικά ο πρωθυπουργός βρέθηκε να δέχεται πυρά και από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και από τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Η μονοπρόσωπη εξωτερική πολιτική ιδιωτικής χρήσης που τον κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τις ευθείες βολές Καραμανλή για τη λογική πάρτα όλα έναντι των ΗΠΑ χωρίς διεκδικήσεις από την Ελλάδα.  

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η διγλωσσία της κυβέρνησης, άλλα να λέει εντός και άλλα να πράττει εκτός, είναι πλέον εξοργιστική για την αντιπολίτευση, γιατί όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου στο βωμό της επικοινωνίας ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να εργαλειοποιεί ακόμη και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  • Μιλώντας στο newsbomb και την Όλγα Τρέμη ο κ. Τσίπρας δεν μάσησε τα λόγια του και πέρα από την κριτική για την επιστροφή στο δόγμα Παπάγου και στην εξωτερική πολιτική του μετεμφυλιακού κράτους – προτεκτοράτου των ΗΠΑ, εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη γιατί με τη στρατηγική του εδώ και δυο χρόνια μετατρέπει την Ελλάδα σε πιόνι των στρατηγικών σχεδίων άλλων δυνάμεων.

Στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα σημείωνε, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να προτάσσει την καλή εικόνα προς την κοινή γνώμη περισσότερο από το να υπάρχουν αποτελέσματα στα εθνικά θέματα, είτε επί του αμυντικού πεδίου είτε στην αρένα της διπλωματίας.

Όλα έχουν θυσιαστεί στο βωμό της επικοινωνίας επισημαίνουν σε τελική ανάλυση από την Κουμουνδούρου και από αυτό δεν γλίτωσε την εσωτερική κατανάλωση και η εξωτερική πολιτική.

Κορυφαία στιγμή αποκάλυψης της εργαλειοποίησης και των ελιγμών του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη για να αποφευχθεί το όποιο εσωτερικό πολιτικό κόστος εξαιτίας των προσωπικών του αποφάσεων, όταν ο Γερμανός Καγκελάριος παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα στείλει επιπλέον όπλα στην Ουκρανία.

  • «Για πρώτη φορά η χώρα έχει μια ΙΧ εξωτερική πολιτική. Πώς αποφασίζει μέσα σε δυο χρόνια να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική; Γινόμαστε πιόνι στη γεωπολιτική σκακιέρα άλλων δυνάμεων. αυτή ήταν η εξωτερική πολιτική της χώρας;»

Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για να περιγράψει πως ο πρωθυπουργός βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στην εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία.

Όλα επικοινωνία

Ήταν το δεύτερο χτύπημα μέσα σε δεκαπέντε ημέρες με τον κ. Μητσοτάκη να «αφήνει» τους ξένους ηγέτες και το αμερικανικό πεντάγωνο να βγάλουν το φίδι από την τρύπα καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με την αποστολή όπλων και την βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

  • Το πλέον εξοργιστικό ωστόσο όπως σημειώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρακάμψει κάθε έννοια δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων για την εθνική άμυνα με τον πρωθυπουργό να μην ενημερώνει κανένα θεσμικό όργανο ούτε καν την ίδια τη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας.

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακή διαχείρισης δεν αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων που έφτασε από τη Γερμανία το οποίο λειτούργησε για μια ακόμη φορά ως ωμός προπαγανδιστικός μηχανισμός και ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά τα όρια της αποστολής του.

Μια δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Τύπου της Γερμανίας Βόλφογκανγκ Μπίχνερ – παντελώς άγνωστος – έκανε τον Τύπο στην Ελλάδα να μιλά για «στροφή» του Γερμανού καγκελάριου μετά τις χλιαρές αντιδράσεις του ίδιου του κ. Σόλτς στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις ανιστόρητες και παράλογες διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας στα νησιά του Αιγαίου.

  • «Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Αυτά έγραφε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων στις 17:29 για να έρθει τέσσερις ώρες μετά στις 21:25 το ΑΠΕ-ΜΠΕ να κάνει μια χοντροκομμένα διασταλτική απόδοση των όσων είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κάνοντας λόγο για απάντηση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στον ίδιο τον κ. Σόλτς, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι δεν μπορεί εξομοιώνεται με τα γερμανικά πολιτικά δεδομένα η δήλωση ενός χαμηλόβαθμου αξιωματούχου με τον ίδιο το Καγκελάριο.

Είναι προφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση προτίμησε να βάλει έναν χαμηλόβαθμο αξιωματούχο να βγάλει το φίδι από την τρύπα και να μην είναι ο ίδιος ο κ. Σόλτς ο οποίος θα πάρει θέση απέναντι σε μια Τουρκία που θεωρείται πολύτιμος εταίρος όπως επισημαίνεται ακόμη και σε αυτές τις «σκληρές» υποτίθεται δηλώσεις της καγκελαρίας.

Και ο Καραμανλής

Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους απέναντι στον κ. Μητσοτάκη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού καθώς η στρατηγική του δεδομένου συμμάχου ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα όπως σημειώνουν.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε να πέσει κάτω η εμπλοκή της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία και με το Ιράν με αφορμή το ζήτημα των ρωσικού πλοίου με το ιρανικό πετρέλαιο στην Κάρυστο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του αφήνει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ελληνική δικαιοσύνη εκτελώντας ένα αμερικανικό δικαστικό αίτημα για κυρώσεις από την Ελλάδα που δεν την αφορούν ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Η τοποθέτηση αυτή είχε μια σαφή στόχευση εκ μέρους του κ. Τσίπρα και δεν ήταν άλλη από το να αναδείξει την αδιέξοδη και επιζήμια για τη χώρα εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης αφαιρώντας ουσιαστικά από τη χώρα κάθε δυνατότητα διεκδίκησης και εξασφάλισης από τους συμμάχους της εγγυήσεων για την ασφάλεια έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων.

Στη Κουμουνδούρου άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής και βρέθηκαν να συμφωνούν σε πολλά από όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός για την εξωτερική πολιτική.

Σημείο επαφής βρήκαν και με την άποψη που εξέφρασε ο κ. Καραμανλής για τις στοχεύσεις των ΗΠΑ να διαιωνιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία την ώρα που η Ευρώπη όχι μόνο μένει πίσω στις προσπάθειες ειρήνευσης αλλά βρίσκεται στη θέση να είναι εκείνη που επωμίζεται το βάρος αυτού του πολέμου με την Ελλάδα να σηκώνει δυσανάλογο βάρος.

  • Για τα στελέχη της αντιπολίτευσης η τοποθέτηση αυτή εκ των έσω της ΝΔ δεν ήταν παρά ένα ηχηρό ράπισμα στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο ήρθε να συμπληρώσει η πρόβλεψή τους δύσκολα που έρχονται για την ευρωπαϊκή ήπειρο αν δεν ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα.

Μια πρόβλεψη που μόλις είχε διατυπώσει και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις την προηγούμενη ημέρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική έκρηξη η οποία είναι προ των πυλών αν συνεχιστεί η κρίση στην οικονομία και την ενέργεια με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεατές των εξελίξεων και τους λαούς της γηραιάς ηπείρους εκείνους που θα σηκλώσουν το δυσανάλογο βάρος.

Τι θέλουμε  

Ο κ. Καραμανλής πάντως επανέλαβε την πάγια θέση της δικής του αντίληψης για την αντιμετώπιση της Τουρκίας που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι αποτελεί μια αναθεωρητική δύναμη με την οποία δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεννόησης. Ότι δηλαδή με μια τέτοια δύναμη δεν κάνεις συμφωνίες και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με ένα άλλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων που βλέπουν την εξωτερική πολιτική υπο το πρίσμα της Ελλάδας που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε μια από τις τακτικές συσκέψεις του με τους συμβούλους του και τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος για τα εθνικά θέματα αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και εν μέσω ανησυχίας για ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι «τι θέλουμε στην εξωτερική πολιτική;».

Και σε αυτό παρατηρώντας τις κινήσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για κανένα από τους συμβούλους του κ. Τσίπρα.

  • Κι αν θα έθεταν ένα ερώτημα στην σημερινή πολιτική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας έστω και βραχυπρόθεσμης προοπτικής θα ήταν «ποιος είναι ο στόχος για το επόμενο δίμηνο στα ελληνοτουρκικά;».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που για το ΣΥΡΙΖΑ έχει μείζονα σημασία είναι η Ελλάδα να επιστρέψει τάχιστα με πρωτοβουλίες δικές της σε διάλογο με αφού πρώτα μέσα από διαπραγματεύσεις εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες εγγυήσεις των συμμάχων και εταίρων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό. 

Σχετικά Άρθρα