• 5 Δεκεμβρίου, 2021

Ανάλυση: Η ουσία και το διπλό μήνυμα πίσω από την παρουσίαση του think tank του Αλέξη Τσίπρα

 Ανάλυση: Η ουσία και το διπλό μήνυμα πίσω από την παρουσίαση του think tank του Αλέξη Τσίπρα

Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει δημόσια την ομάδα των ανθρώπων που θα απαρτίζουν το λεγόμενο και think tank του Αλέξη Τσίπρα μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα, πρώτα στην κοινωνία ότι οι αποφάσεις του γειώνονται με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις και κατ’ επέκταση στο πολιτικό στερέωμα ότι οι προτάσεις του θα είναι αποτέλεσμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού ως η κύρια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά την πανδημία επισημαίνουν σε όλους του τόνους στελέχη της Κουμουνδούρου βλέποντας από την μια πλευρά την αξιακή οπισθοδρόμηση που συντελείται διεθνώς και από την άλλη πλευρά το νέο οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της πράσινη μετάβασης που επιχειρούν οι αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Αυτοί είναι οι νέοι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα – Αναλυτικά βιογραφικά

Σε αυτή την κατεύθυνση και ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εξελίξει και τη λειτουργία του κόμματος εισάγοντάς σε μια άλλη κουλτούρα πολιτικής και σίγουρα σε μια νέα φιλοσοφία έξω από τα καθιερωμένα στερεότυπα της Αριστεράς για τη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων ενός κόμματος όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται για κοσμογονία ωστόσο για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου είναι ένα γενναίο βήμα προσέγγισης της κυβερνητικής εξουσίας από τη πλευρά της τεχνοκρατικής και επιστημονικής επάρκειας που απαιτούν οι καιροί.

Τα πρόσωπα

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ο κ. Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει με αυτή την παρουσίαση του think tank ότι πρόκειται για ανθρώπους με περγαμηνές, με εγνωσμένο επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται και βιοπορίζονται ενώ έχουν πλούσιο ιστορικό πολιτικής δράσης και σαφή προοδευτική ταυτότητα και οι οποίοι θα εργαστούν συμβουλευτικά προς την ΚΟ και τις επεξεργασίες του κόμματος.

  • Όπως επισημαίνουν άνθρωποι από το περιβάλλον του προέδρου οι 30 αυτοί άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κ. Τσίπρα δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας θετικής συγκυρίας για να κερδίσουν όλοι πολιτικά οφέλη.

Είναι αποτέλεσμα του ευρύτερου καλέσματος του κ. Τσίπρα στις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας που μπορούν να συνεισφέρουν με γνώσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της ελληνικής πραγματικότητας.

Το είχε επισημάνει ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Χθες παρουσίασε τους 30 εμπειρογνώμονες του ΣΥΡΙΖΑ ως μια συστράτευση με τα καλύτερα μυαλά της χώρας για να επισημάνει και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας του σημειώνοντας και το επίδικο της κίνησής του να πλαισιωθεί από συμβούλους που θα τον βοηθούν με την επιστημονική επάρκειά τους να χαράσσει πολιτική γιατί «στο έδαφος της πανδημίας, η χώρα μας βιώνει μία τρομακτική συντηρητική οπισθοδρόμηση, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νέα εσωτερική δομή

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας τα αλλάζει όλα στον τρόπο λήψης των αποφάσεών του και της χάραξης στρατηγικής στα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

  • Το μήνυμα είναι παρ’ όλα αυτά καθαρό και για το εσωτερικό του κόμματός του και ο κ. Τσίπρας δίνει τον τόνο ότι στρέφεται εκ νέου σε νέα πρόσωπα όπως έκανε και την περίοδο της παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσωπα τα οποία μπορούν να δώσουν τον στίγμα της ανανέωσης αλλά και της φυγής προς τα μπρος έξω από εξάρσεις και κορώνες ιδεολογικής σύγκρουσης με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

«Δεν δίνουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας» είπε όπως πληροφορούμαστε ανάμεσα στα πρόσωπα που θα τρέξουν το νέο πρότζεκτ του προέδρου είναι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Μιχάλης Καλογήρου θα έχει το ρόλο και τους διευθυντής της ορχήστρας ενώ τις δυο υποομάδες που θα συγκροτηθούν έχουν αναλάβει να τις τρέξουν ο σύμβουλός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Βεγγέλης Καλπαδάκης και ο πρώην υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τα ζητήματα εκπαίδευσης.

Στον προθάλαμο

Πέντε μόλις από του 30 συμβούλους του Αλέξη Τσίπρα είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι περισσότεροι είναι κάτοικοι εξωτερικού και καταξιωμένοι επαγγελματίες σε πανεπιστήμια και μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού και αληθινοί εργαζόμενοι στη NASA.

  • Κανείς δεν αποκλείει οτι κάποιοι και από τους υπόλοιπους 25 δεν ανταποκριθούν σε τυχόν κάλεσμα του προέδρου για ενεργότερη συμμετοχή στα κομματικά δρώμενα ή ακόμη και να συμπεριληφθούν και σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση από το ΣΥΡΙΖΑ δεν απαρνούνται το χαρακτήρα διεύρυνσης που έχει αυτή η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.

Το θέμα της διεύρυνσης και της ανανέωσης απασχολεί έντονα το εσωκομματικό πεδίο ωστόσο τα ιστορικά στελέχη αλλά και η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση έχει μπροστά της μια άλλη μάχη να δώσει κατά προτεραιότητα και δεν είναι άλλη από το Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου.