Ανάλυση: Η NOVARTIS και οι “άμυνες” της Κουμουνδούρου στην προσπάθεια αναβίωσης του αντι – ΣΥΡΙΖΑ μετώπου

 Ανάλυση: Η NOVARTIS και οι “άμυνες” της Κουμουνδούρου στην προσπάθεια αναβίωσης του αντι – ΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Η συζήτηση με τους ευρωβουλευτές σήμερα στο Στρασβούργο αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε ένα συγκεκαλυμένο εσωτερικό “πινγκ πονγκ” με θεατές τους Ευρωπαίους. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι η πρώτη φορά και ιδιαίτερα με τη σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015 που θα παίξει, όπως αναμένεται από πολλούς, το χαρτί του λαϊκισμού από το οποίο γλίτωσε η Ελλάδα τα χειρότερα. Και αυτή μετά την κατάρρευση της «σκευωρίας» της Novartis, ίσως είναι και η τελευταία γραμμή άμυνας του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που παλεύει να ανασυγκροτηθεί ενόψει εκλογών.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η κατάρρευση του βασικού κατηγορητηρίου στην υπόθεση της Novartis για τη σκευωρία σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων είναι αυτό που λένε “game changer”.

Το σκηνικό από την περασμένη Παρασκευή που το δικαστικό βούλευμα είδε το φως της δημοσιότητας μαζί με την απέλπιδα επικοινωνιακή προσπάθεια να μην περάσει στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων είναι πλέον εντελώς διαφορετικό. H σύγκρουση όσο πλησιάζουν οι εκλογές θα επανέλθει στο παραδοσιακό πεδίο της σύγκρισης των πεπραγμένων ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς και στις δυο κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

  • Μητσοτάκης και Τσίπρας θα αντιπαρατεθούν την Τετάρτη εφ’ όλης της ύλης και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το δίλημμα στο περιπέτειες ή σταθερότητα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πρόοδος ή κοινωνική διάλυση.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να φύγει από το κάδρο το ζήτημα της Novartis μετά το φιάσκο και τη βόμβα μεγατόνων που έριξαν οι δικαστές του Αρείου Πάγου.

  • Από το ΣΥΡΙΖΑ όμως μόνο με σταυρωμένα τα χέρια δεν θα καθίσουν και το φιάσκο της «σκευωρίας» για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και των ενόχων που μετατράπηκαν σε κατήγοροι θα είναι η μόνιμη επωδός του αντιπολιτευτικού αφηγήματος.

Ούτε περασμένα ούτε ξεχασμένα

Η αποστροφή του κ. Γεωργιάδη στο action 24 ότι «πέρασε» το σκάνδαλο και η σκευωρία μετά την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου έχει ήδη γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής στα social media και δείχνει για την Κουμουνδούρου τον πανικό που έχει καταλάβει όλα εκείνα τα πρόσωπα που καταφέρθηκαν εναντίον των «σκευωρών» με πολύ σκληρές και πολλές φορές χυδαίες εκφράσεις.

Στο δρόμο προς τις κάλπες το θέμα της Novartis θα τύχει βαθιάς αξιοποίησης από την Κουμουνδούρου για να αναδειχθούν όλες οι πτυχές του πραγματικού σκανδάλου για το οποίο το σύστημα Μητσοτάκη και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει χύσει πολύ μελάνι σε βάρος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα μόνο και μόνο για να καλύψει τις σχέσεις της ΝΔ με το βαθύ κράτος και τους αρμούς του.

Το 2015

Από την άλλη αυτό που αναγνωρίζουν τώρα από την Κουμουνδούρου είναι ότι η ΝΔ θα εστιάσει στα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 εκεί όπου η πρώτη φορά αριστερά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ρίχτηκε στη μάχη της λεγόμενης τότε πατριωτικής διαπραγμάτευσης με τις αυταπάτες του να έχουν βάλει το στίγμα στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

  • Σε αυτό το πεδίο στήνει τώρα τη δική του γραμμή αντεπίθεσης ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη.

Τον τόνο τον έδωσε η τοποθέτηση του Νίκου Παππά, ένος εκ των τεσσάρων σχεδιαστών της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού, της task force για τις εκλογές. «Μισούν το κίνημα των αγανακτισμένων. Μισούν τις εκλογές του Γενάρη του 2015. Μισούν το Δημοψήφισμα.

Περισσότερο από όλα όμως μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015» είπε προσδιορίζοντας ουσιαστικά ότι το δίλημμα θα επανέλθει σε όλα εκείνα για τα οποία το «μέτωπο της λογικής» στάλθηκε από τους πολίτες στην αντιπολίτευση.

Απλή (ανα)λογική

Η πολιτική αντιπαράθεση από το 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια και της ανάκτηση της ελευθερίας για την ελληνική οικονομία επανήλθε σε αυτό που ονομάζεται real politic.

Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να κρατήσει ζωντανό τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν μπορεί να πάει μακριά εκτιμούν από την Κουμουνδούρου μια και το κόμμα εκείνο και ο ίδιος ο αρχηγός του ελάχιστα κοινά σημεία έχουν με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Κουμουνδούρου η απλή αναλογική εκτός από πρόσφορο πεδίο ενίσχυσης της πραγματικής δύναμης του κόμματος σε σχέση με τη ΝΔ αποτελεί και ένα ταυτοτικό ζήτημα ιδεολογικής αντεπίθεσης στη συντηρητική κυβερνητική παράταξη η οποία την έχει δαιμονοποιήσει ως την αιτία όλων των δεινών που περιμένουν τους πολίτες εξαιτίας λόγο της αποσταθεροποίησης που δημιουργεί επιμένοντας στα περί ωριμότητας του πολιτικού συστήματος να κάνει συμμαχίες.

  • Το θέμα όμως προκαλεί μεγάλη συσπείρωση δυνάμεων στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ριχτεί με όλες τις δυνάμεις τους από τώρα στη μάχη του σταυρού ενωτικά και με τις εσωτερικές διαφορές να έχουν μπει σε βαθιά κατάψυξη.

Το «πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ» δεν είναι ένα τυχαίο σύνθημα ούτε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι αιθεροβάμων για να πιστεύει στην αυτοδυναμία είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Κυριακή με τα σημερινά δεδομένα.

Είναι όμως ο δρόμος για να λύσει το πολιτικό σύστημα τις διαφορές του με το παρελθόν και ό ίδιος ο κ. Τσίπρας να αφαιρέσει από τους αντιπάλους του στην κεντροαριστερά κυρίως το τελευταίο φύλλο συκής για τη συνεργασία με τον «ακροδεξιό» Πάνο Καμμένο.

  • Την ίδια στιγμή και όχι τυχαία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτυπά τους βουλευτές της πλειοψηφίας στο πιο ευαίσθητο σημείο τους υπενθυμίζοντάς τους διαρκώς ότι σχεδόν οι μισοί δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Το μήνυμα ουσιαστικά έχει αποδέκτη τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που θα δει τη δύναμή του να συρρικνώνεται και να πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με όλους εκείνους τους οποίους απέφυγε στα τρία χρόνια διακυβέρνησης να συνομιλήσει.  

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη και τη συγκρότηση των δικών σιωπηλών πλειοψηφιών. Η ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής χθες για το νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ ήταν ουσιαστικά ένα κάλεσμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα να ανατραπεί ο νόμος Κεραμέως αν όχι τώρα στο παρά πέντε των εκλογών τουλάχιστον να «ακυρώσουν το οφ σάιντ γκολ» αμέσως μετά τις εκλογές.

Και αυτές οι κοινωνικές συμμαχίες από τη βάση είναι αυτές που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως παρατηρούν όλοι στην Κουμουνδούρου αυτό και το δυσκολότερο εγχείρημα των επερχόμενων εκλογών. 

Σχετικά Άρθρα