Ανάλυση: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά χαμηλούς τόνους – Οι “αποκαλύψεις” στη συνέντευξη Τσίπρα

 Ανάλυση: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά χαμηλούς τόνους – Οι “αποκαλύψεις” στη συνέντευξη Τσίπρα

Παρά την έκρηξη οργής των κατοίκων της Εύβοιας που είδαν τα χωριά τους και τα δάση τους να γίνονται στάχτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προτάξει το πατριωτικό καθήκον, τείνοντας χείρα βοηθείας σε μια κρίσιμη στιγμή για το κράτος.  Με την ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας ότι ο κ. Τσίπρας θα παραχωρούσε συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαζε κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους ζητώντας τις κεφαλές των κυρίων Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη, επί πίνακι.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Δεν ζήτησε όμως παραιτήσεις, δεν ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φύγει και πρότεινε το σχέδιό του επτά σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης επιχειρώντας να δώσει προοπτική στους πολίτες.

Στην ερώτηση μάλιστα γιατί ενώ μιλά για ένα ξεχαρβαλωμένο επιτελικό κράτος και για ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού και την ίδια στιγμή μιλά για τα σταφύλια της οργής που θα δρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προϊόντος του χρόνου δεν κλιμακώνει την αντιπαράθεση ζητώντας εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε:

  • «Στόχος μου είναι δώσουμε ελπίδα στον τόπο όχι να εργαλειοποιήσουμε πολιτικά την οργή». Προσπερνώντας μάλιστα το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων μια και δεν είναι στο χέρι του θεσμικά να τις προκαλέσει ξεκαθάρισε ότι «το τελευταίο πράγμα που αυτή την ώρα με απασχολεί να είναι να εκμεταλλευτώ πολιτικά τον πόνο, την καταστροφή και μια τραγωδία που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας».

Ο κ. Τσίπρας προφανώς επιθυμεί παράλληλα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η χώρα και συναισθανόμενος και το οικονομικό φορτίο που καλείται να σηκώσει η οικονομία μετά από την νέα καταστροφή να δείξει ένα νέο προφίλ πολιτικής ωριμότητας.

  • «Ξέρουμε, μάθαμε, γίναμε σοφότεροι από τις δυσκολίες που διαχειριστήκαμε αλλά και από τα λάθη μας» ήταν τα λόγια του υιοθετώντας μια στρατηγική ήπια δύναμης απέναντι σε ένα Μητσοτάκη που υφίσταται πλέον ραγδαία φθορά.

Ο πήχης του Ματιού

Δεν είμαστε το ίδιο εξάλλου διαμηνύουν από την πρώτη στιγμή της επταήμερης δοκιμασίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το επανέλαβε και σήμερα ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε προκαταβολικά στο ερώτημα των ευθυνών και των παραιτήσεων και παρέπεμψε στον ίδιο του το πολιτικό αντίπαλο το ζήτημα σημειώνοντας ότι «αν αισθάνεται καλά ο κ. Μητσοτάκης που οι βασικοί υπαίτιοι της τραγωδίας στο Μάτι είναι σήμερα υπεύθυνοι και για τη νέα τραγωδία ας τους κρατήσει» αλλά όπως είπε «δεν μπορούμε όμως να βάζουμε τόσο χαμηλά τον πήχη και… δεν μπορεί να αποδεχθούμε να έχουμε τόσο χαμηλές προσδοκίες για να αποδεχθούμε ότι δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μην βιώνουμε αυτή την τραγωδία».

Πάντως στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν άφησε πολλά περιθώρια στον Πρωθυπουργό να απορρίψει τις προτάσεις του θυμίζοντας τη στάση του ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν άφηνε στο συρτάρι τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν με διακομματική συναίνεση από το σχέδιο του καθηγητή Γκολντάμερ του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

«Κι αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ

Η Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια αποκάλυψη μέσα στην καταστροφή.

  • «Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης». Με αυτή τη φράση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση πριν τη συνέντευξη.

Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας ανοίγει ένα νέα νέο κεφάλαιο στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα νέο αφήγημα στην πολιτική τοποθέτηση του κόμματος απέναντι στο διαρκές πρέσινγκ του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το χώρο του άλλοτε ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή εξάλλου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού Σταύρου Μπένου δεν ήταν τυχαία.

  • Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει να κοιτά προς την αντίθετη κατεύθυνση της μεγάλης ΠΑΣΟΚικής δεξαμενής. Το γεγονός μάλιστα ότι πρώτη η κα Διαμαντοπούλου χαιρέτησε την επιλογή του πρωθυπουργού μάλλον δίνει περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της στάσης που έχει επιλέξει.

Όπως μάλιστα παρατηρούσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης για το τι έγινε όλες αυτές τις ημέρες της καταστροφής όλα είναι ζήτημα νεοφιλελεύθερης επιλογής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του.

  • “Δεν πρόκειται για “λάθη” ή “ατέλειες” ή “αστοχίες” ή “ανικανότητες” έγραψε και “γι’ αυτόν το λόγο καμία διακομματική συνεννόηση επί της ουσίας δεν επιδιώκει. Παρά μόνον την ενσωμάτωση των “πρόθυμων” πολιτικών δυνάμεων στα σχέδια αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει” κατέληξε φωτογραφίζοντας και την επιλογή Μπένου. 

Σχετικά Άρθρα