• 1 Αυγούστου, 2021

Ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Ποιους αφορά

 Ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Ποιους αφορά

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, και όχι το Φθινόπωρο όπως ήταν αρχικά το πλάνο, με τις πρώτες ομάδες εργαζομένων που θα κληθούν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά να είναι οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και οι υγειονομικοί.

Kατηγορίες και χρονοδιάγραμμα

  • Προτεραιότητα, αναμένεται να δοθεί στα γηροκομεία και μονάδες ευπαθών ατόμων όπου ο σχεδιασμός ορίζει την έναρξη υποχρεωτικών εμβολιασμών από τον τρέχοντα, κιόλας μήνα.
  • Στη συνέχεια πιθανόν να λάβουν θέση οι υγειονομικοί. Από τον Αύγουστο αναμένεται να αρχίσει ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων, ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού.
  • Υποχρεωτικό, όπως σχεδιάζεται, θα γίνει το εμβόλιο για αθλητές που αγωνίζονται σε επαγγελματικά αλλά και ερασιτεχνικά σωματεία.
  • Ακόμη, το ίδιο θα ισχύσει και στους ενστόλους και ειδικότερα στο προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και τις στρατιωτικές μονάδες.
  • Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, ο εμβολιασμός τους αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.
  • Παράλληλα, σύμφωνα με όσα έχει πει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποχρεωτικός θα γίνει ο εμβολιασμός και για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επίσης υποχρεωτικοί αναμένεται να γίνουν σε δεύτερη φάση οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης.
  • Από εκεί και πέρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και για τους ιερείς, με την Ιερά Σύνοδο να αποφασίσει την Τρίτη.

Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις, δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.

Για σήμερα Δευτέρα, όμως, έχουν προγραμματιστεί και οι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η γονική συναίνεση είναι αναγκαία για να «κλειδώσει» το ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαλούνται την ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά λόγω της έναρξης του σχολικού έτους.