Ανακοινώσεις για Γυμνάσια , Λύκεια με “κλειδί” την 1η Φεβρουαρίου – “Πράσινο φως” των ειδικών για ψάρεμα, κυνήγι – Τι θα γίνει με την μετακίνηση από νομό σε νομό

Η ημερομηνία- κλειδί φαίνεται πως είναι η 1η Φεβρουαρίου. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ασφαλώς ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Η επιτροπή θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις την Παρασκευή και τις ανακοινώσεις θα κάνει στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να συναινούν με το άνοιγμα των σχολείων και ταυτόχρονα να εκφράζουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των εποχικών δραστηριοτήτων.

Πάντως τα μέλη της επιτροπής δεν είναι αρνητικά στο να απελευθερωθούν δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα, χωρίς όμως να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Όσον αφορά στις σκέψεις για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και τις «ελεγχόμενες» μετακινήσεις από νομό σε νομό η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού μάζεψε τις προηγούμενες δηλώσεις στελεχών επιλέγοντας να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συζήτηση για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, ξεκίνησε από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ακόμη περισσότερες αντιδράσεις προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι θα επιτρεπόταν οι μετακινήσεις με κράτηση ξενοδοχείου στις περιοχές με χιονοδρομικά. Φέρεται μάλιστα ενστάσεις για το ζήτημα να είχε εκφράσει και η επιτροπή των ειδικών, φοβούμενη πως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα επέφεραν νέα έξαρση του κοροναϊού.

Εστίαση

Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου – η οποία καθυστερεί- ζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδίας, τέθηκαν ως θέματα η διαμορφωμένη κατάσταση στον κλάδο από τα παρατεταμένα lockdown και την κακή επανεκκίνηση του καλοκαιριού, η συσσώρευση των υποχρεώσεων των επαγγελματιών, η έλλειψη ρευστότητας και η στήριξη κατά την επανεκκίνηση του κλάδου.

Ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Τα δεδομένα

Ογδόντα δύο ημέρες lockdown συμπληρώθηκαν με τα κρούσματα του κορονοϊού να εμφανίζουν ήπιες αυξομειώσεις και τους ειδικούς να μιλούν για ελεγχόμενη αύξηση νέων λοιμώξεων, η οποία ωστόσο θεωρείται εύθραυστη. Χθες, ανακοινώθηκαν 516 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 230 εντοπίζονται στην Αττική και τα 24 στον Πειραιά. Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν 69 νέες μολύνσεις, ενώ 43 κρούσματα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε ο αριθμός των ασθενών με κοροναϊό οι οποίοι νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ διασωληνωμένοι, γεγονός που επιβεβαιώνει την σταθερή τάση αναχαίτισης της επιδημίας.

Το Νοέμβριο που ξεπεράστηκε το όριο των 300 διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, τα κρούσματα κάλπαζαν, καθώς επιβεβαιώνονταν σχεδόν καθημερινά πάνω από 2000 νέες μολύνσεις. Πλέον τα κρούσματα κινούνται μεταξύ 500-600 και μάλιστα σε πιο μικρές ηλικίες, κι έτσι είναι σημαντικά μειωμένες οι νοσηλείες. Λιγότερες νοσηλείες σημαίνει και μικρότερο φορτίο στις ΜΕΘ.

Βέβαια λόγω του lockdown η μείωση των διασωληνώσεων στις 300 θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί πριν από περίπου ένα μήνα. Επίσης χθες σημειώθηκαν μόνο 100 νέες νοσηλείες έναντι 144 εξιτηρίων.