• 14 Ιουνίου, 2021

Ανακαλύφθηκε νέος γαλαξίας 12,5 δισ. έτη φωτός μακριά – Μοιάζει με τον δικό μας

 Ανακαλύφθηκε νέος γαλαξίας 12,5 δισ. έτη φωτός μακριά – Μοιάζει με τον δικό μας

Τον αρχαιότερο και μακρινότερο γαλαξία με σπειροειδή μορφολογία, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων. Ο γαλαξίας Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, μόλις 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) δημιουργίας του σύμπαντος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο BRI 1335-0417, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και η μάζα του εκτιμάται ότι είναι περίπου ίδια με εκείνη του δικού μας σπειροειδούς γαλαξία, καθώς ο γαλαξίας βρισκόταν σε φάση έντονης γέννησης άστρων.

Ανάλυση DW: Είναι ουτοπική η λύση των δύο κρατών στην Μ. Ανατολή;

Η σπειροειδής δομή του εκτείνεται σε απόσταση περίπου 15.000 ετών φωτός από το γαλαξιακό κέντρο του, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του δικού μας γαλαξία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Τακαφούμι Τσουκούι του Πανεπιστημίου Sokendai, «για έναν γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος, ο BRI 1335-0417 ήταν ένας γίγαντας».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανακοίνωσαν ότι η ανακάλυψη ενός σπειροειδούς γαλαξία σε τόσο πρώιμη φάση του σύμπαντος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία των γαλαξιών αυτής της μορφής. Οι σπειροειδείς γαλαξίες αποτελούν έως το 70% των γαλαξιών στο σύμπαν. Όμως, όσο μακρύτερα στον χώρο και τον χρόνο πηγαίνει κάποιος τόσο σπανίζει η παρουσία τους.