Αναγνωστοπούλου στο libre: Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος του αγώνα των καλλιτεχνών

 Αναγνωστοπούλου στο libre: Η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος του αγώνα των καλλιτεχνών

Σε βαρίδι για την κυβέρνηση, που την παρασύρει στο γκρεμό, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία παραμένει αμετακίνητη κι οι φωνές και στη ΝΔ έχουν χωριστεί στα δυο. Οι μεν λένε «και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει κι ό,τι τώρα θα έκανε μεγαλύτερη ζημιά αν έφευγε από την κυβέρνηση και πρέπει αναγκαστικά να τη στηρίξει ο πρωθυπουργός», λόγω της τροπής της υπόθεσης κι αυτοί, που θεωρούν ότι είναι πλέον επιβεβλημένο να φύγει για να μη συνεχιστεί το κακό.

Της Άννας Φραγκάκη

Από πλευράς της ΝΔ όσοι υποστηρίζουν τη Λίνα Μενδώνη εξηγούν ότι είναι πολύ καταρτισμένη στη θέση της κι ό, τι αυτή η υπόθεση δεν είναι τωρινή αλλά έχει βάθος χρόνου και κανείς δεν την δρομολόγησε αλλά το ζήτημα πια επίκειται να συζητηθεί και στη Βουλή την Πέμπτη σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Οι, δε, επιμένουν ότι γνώριζε αλλά δεν έκανε το παραμικρό, αφού δεν είναι «χθεσινή», στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά έχει παραμείνει σε θέσεις ευθύνης και προτού γίνει υπουργός Πολιτισμού. Πέρα από την κυβέρνηση θορυβημένο για το μέγεθος των καταγγελιών αλλά και την πολύχρονη «ασυλία» Λιγνάδη.

  • Ενεοί μένουν κι οι πολίτες αλλά και κοινοβουλευτικές πηγές, για το πώς μπορούσε ένας άνθρωπος, επί 20 και πλέον χρόνια να είναι στο απυρόβλητο, να έρχονται παιδιά από δομές, να επιχειρεί να αποπλανήσει Ελληνόπουλα και να μην τον κουνάει κανείς, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι να σπάσει το απόστημα σε όλους τους χώρους, στο μόντελινγκ ή και στα πανεπιστήμια.

Οι ηθοποιοί, όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου παρά την πανδημία διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας την παραίτηση Μενδώνη. Το ζήτημα έχει πάρει όμως τη μορφή χιονοστιβάδας ενώ κι από τον ΣΕΗ υπάρχουν διαμαρτυρίες, γιατί μέχρι σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο.

  • «Μενδώνη παραιτήσου, πάρε την καρέκλα σου και μείνε στο τσαρδί σου». Τα σχόλια αρνητικά και καυστικά πλέον δεν δείχνουν μόνο τη Λίνα Μενδώνη δεν αφορούν μόνο στην ίδια αλλά αγγίζουν συνολικά στην κυβέρνηση,  για τη διαχείριση της κρίσης στο “Meetoo”.

Για το θέμα αυτό κατατέθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση από τη Σία Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τον τελευταίο μήνα οι εξελίξεις γύρω από τις πολλαπλές καταγγελίες για παρενόχληση, κακοποίηση και βία στους εργασιακούς χώρους, έχουν συγκλονίσει τη χώρα. Ιδιαίτερα, στον χώρο του θεάτρου, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη επιβεβαιώνοντας τις φήμες που εδώ και καιρό κυκλοφορούσαν. Συγκεκριμένα, οι φήμες για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Λιγνάδη, πλέον είναι επίσημες καταγγελίες και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Όμως, η στάση της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού γεννά πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, καθώς επί 3 εβδομάδες επέλεξαν την εκκωφαντική σιωπή απέναντι στα γεγονότα».

Η κ. Αναγνωστοπούλου τονίζει στην επίκαιρη ερώτηση πως «ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος διορίστηκε σε αυτή τη θέση με απευθείας ανάθεση ως προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού και της υπουργού και κατόπιν ακύρωσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο φημών αλλά και καταγγελιών για ανάρμοστες και κακοποιητικές συμπεριφορές. Η παραίτηση του φημολογούνταν έντονα, ωστόσο η υπουργός την διέψευσε επίσημα, απαντώντας με δελτίο τύπου σε ανάρτηση της κ. Έλενας Ακρίτα στις 2/2/2021.

Η πρώην αν. υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη, η οποία έλεγε ότι «δημιουργείται κλίμα ανθρωποφαγίας (3/2), ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (8/2), φτάσαμε στην κατάθεση μηνύσεων εις βάρος του κ. Λιγνάδη (19/2/2021) για πράξεις που θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε παρέμβαση της δικαιοσύνης» και στη συνέχεια σε συνέντευξη τύπου «πως ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος που την εξαπάτησε και τους εξαπάτησε. Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει για την παραίτηση του κ. Λιγνάδη, πως έγινε για «προσωπικούς λόγους» σε μία προσπάθεια να πείσει η κυβέρνηση πως η η υπόθεση κλείνει με την παραίτηση».

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός, κ. Αναγνωστοπούλου εξηγεί ότι η σύλληψη Λιγνάδη εκθέτει «την κυβέρνηση για την εικοσαήμερη σιωπή της και την επιχείρηση συγκάλυψης» και ρωτά αν η επί τρεις εβδομάδες σιωπή στην περίπτωση Λιγνάδη ήταν αποκλειστικά δική της ή κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργού. Ζητά να πληροφορηθεί για ποιον λόγο δεν έγινε διαγωνισμός, όπως προβλεπόταν αλλά με απευθείας ανάθεση καθώς και γιατί ανέλαβε εισαγγελικό ρόλο και ποιοι εξαπατήθηκαν, όπως δήλωσε, μαζί μ΄ αυτήν;

Επικοινωνήσαμε με την κ. Αναγνωστοπούλου ή οποία σε δήλωσή της στο “libre” τονίζει τα εξής:

  • «Ως τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αριστερός πολίτης αυτής της χώρας που θεωρεί ότι η δημοκρατία προστατεύει κατεξοχήν τους αδύναμους αλλά και το κράτος δικαίου, θεωρώ ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός προσωπικά, οφείλει να σταθεί στο ύψος του θάρρους, του ψυχικού σθένους και της τόλμης που έδειξαν οι νέοι (ή μεγαλύτεροι) άνθρωποι, που τόλμησαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της σιωπής και της συγκάλυψης.  Να σταθεί στο ύψος της επαγγελματικής και ανθρώπινης ευαισθησίας κάποιων λίγων δημοσιογράφων, που δε δίστασαν μπροστά σε υπουργικές κατηγορίες για «σκοπιμότητες» και «φήμες» να δώσουν μικρόφωνο και βήμα στους αόρατους και να τους κάνουν έτσι δυνατούς και ορατούς».

Ζητά, δε, «να σταθεί στο ύψος του αγώνα των καλλιτεχνών –προσωπικά και συλλογικά (ΣΕΗ). Έκαναν τη φωνή τους ηχητικό πολλαπλασιαστή της φωνής των αδύναμων της κοινωνίας, έκαναν την Τέχνη τους προβολέα για να φωτιστούν στη σκηνή οι αόρατοι της κοινωνίας. Ο κόσμος του Πολιτισμού διεκδικεί ψωμί, κάθαρση και δικαιοσύνη για όλους, διεκδικεί δημοκρατία. Να σταθεί στο ύψος της διεκδίκησης για προστασία του δημόσιου συμφέροντος, για υπεράσπιση των πολιτισμικών ταυτοτήτων της κοινωνίας, του κράτους Δικαίου και της δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός οφείλει για όλους αυτούς τους λόγους να αποπέμψει την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Όσο την αφήνει στη θέση της πληγώνει τη δημοκρατία».

Σχετικά Άρθρα