• 13 Απριλίου, 2021

Αναγκαστικό εξιτήριο: “Οξυγόνο και… στο σπίτι” – Αυξάνονται οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

 Αναγκαστικό εξιτήριο: “Οξυγόνο και… στο σπίτι” –  Αυξάνονται οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ

Νέο προβληματισμό προκαλεί η αναφορά γιατρών του νοσοκομείου «Σωτηρία», ότι αναγκάζονται να δίνουν σε ασθενείς – που βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση – οξυγόνο και να τους στέλνουν… σπίτι.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κενά σε ΜΕΘ, αλλά έχουμε 20 κενά για νοσηλείες, ίσως υπάρχει ένα παραθυράκι αισιοδοξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Open, η Χριστίνα Θεοχάρη, ειδικευόμενη παθολόγος και πρόσθεσε:

  • «Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και έχουν τις προϋποθέσεις να πάνε σπίτι, τους δίνουμε οξυγόνο για το σπίτι, υποστήριξη με οξυγονοθεραπεία. Άλλες φορές δεν θα γινόταν, θα παρατεινόταν η νοσηλεία τους για 2-3 ημέρες και θα λάμβαναν το οξυγόνο στο νοσοκομείο… τώρα παίρνουν συμπυκνωτή στο σπίτι και κάνουν οξυγονοθεραπεία για μία εβδομάδα περίπου, ή όσο χρειάζεται», καθώς «δεχόμαστε τεράστια πίεση για να νοσηλεύσουμε ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη για νοσηλεία».

«Αναγκαζόμαστε και κάνουμε 4 με 5 εξιτήρια την ημέρα, διότι δεχόμαστε τεράστιες πιέσεις για εισαγωγές. Αναγκαστικά, κάποιοι πρέπει να βγουν» επισήμανε.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

Την ίδια ώρα συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που περιμένουν για μέρες για ένα κρεβάτι και τελικά χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να μπουν στην Μονάδα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται.

Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι:

Ένας στο ΚΑΤ, πέντε στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, τέσσερεις στο «Αγία Όλγα», τέσσερεις στο «Γεννηματάς», τέσσερεις στο «Ελπίς», ένας στην «Παπαμακάριστο», έντεκα στο «Νίκαιας», τρείς στο «Τζάνειο», ένας στο «Ασκληπιείο», πέντε στο «Λαϊκό», τρείς στο «Θριάσιο» εννιά στο «Αλεξάνδρας», ένας στο «Ιπποκράτειο» κ.α.λ.

Ένας ακόμα ασθενής στο «Λαϊκό» έχασε τη ζωή του έπειτα από τέσσερις ημέρες εκτός ΜΕΘ. Επίσης, μια 82χρονη γυναίκα έχασε τη μάχη με τον κορονοϊο στο νοσοκομείο «Παπαμακάριστος», αφού ήταν για έξι ημέρες διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ. Ένας ακόμη 83χρονος βρίσκεται διασωληνωμένος εννέα ημέρες εκτός ΜΕΘ στην κλινική «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ».

Κατάσταση στις ΜΕΘ

ΚΑΤ 51 ΣΤΑ 51
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 9 ΣΤΑ 9
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 25 ΣΤΑ 25
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 16 ΣΤΑ 16
ΕΡΥΘΡΟΣ 19 ΣΤΑ 20
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 58 ΣΤΑ 58
ΣΩΤΗΡΙΑ 84 ΣΤΑ 84
ΕΛΠΙΣ 6 ΣΤΑ 6
ΝΙΜΙΤΣ 6 ΣΤΑ 6
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 16 ΣΤΑ 16
ΤΖΑΝΕΙΟ 9 ΣΤΑ 9
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12 ΣΤΑ 12
ΘΡΙΑΣΙΟ 17 ΣΤΑ 17
ΑΤΤΙΚΟ 40 ΣΤΑ 45

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» εκπέμπει SOS. Έχουν γεμίσει οι κλινικές με 60 περιστατικά κοροναϊού και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 12 περιστατικά κορονοϊού σε ράντζα ενώ τέσσερεις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στις κλινικές εκτός ΜΕΘ.

Στο Αλεξάνδρα αυξήσανε τις κλίνες κορονοϊου σε 80 χωρίς προσωπικό με μετακινήσεις μαιών. Η καρδιολογική μονάδα μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής διασωληνωμένων ασθενών ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής στο EKAB για ΜΕΘ. Σήμερα είναι εννιά οι διασωληνωμένοι.