• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Αναδρομικά συντάξεων: Πληροφορίες ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί την Παρασκευή

 Αναδρομικά συντάξεων: Πληροφορίες ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί την Παρασκευή

Η πολύκροτη υπόθεση φαίνεται φτάνει σε τελικό στάδιο, μετά και την πιλοτική δίκη που διεξήχθη στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου. Συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι η κρίσιμη απόφαση να δημοσιευτεί ακόμη και την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση πρέπει να αναμένεται εντός του Ιουλίου και από την πλευρά των διαδίκων θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως το πιθανότερο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν για την “ορφανή” περίοδο του 11μηνου που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Ενδεχόμενη μη δικαίωση γι αυτή την περίοδο θα θεωρούνταν μάλλον ανατροπή. Κι αυτό επειδή πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που δεν μπορεί να ανατραπεί, ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ. Συνεπώς το περίφημο 11μηνο είναι το χρονικό διάστημα που έπεται της δημοσίευσης της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και προηγείται της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016).

Η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί 5 χρόνια από τον Ιούνιο του 2015, όταν δημοσιεύτηκε η προηγούμενη απόφαση – σταθμός του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων του 2012. Συνεπώς αρχίζει σταδιακά και μετράει η 5ετία της παραγραφής για τις αξιώσεις του επίμαχου 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016, αν και το «λουκέτο» στα δικαστήρια λόγω κορωνοιού έχει σπρώξει την παραγραφή λόγω 5ετίας λίγο παρακάτω.