Αμπράμοβιτς: Πώς έσπασε τις κυρώσεις και έβγαλε 2 αεροπλάνα του από τις ΗΠΑ

 Αμπράμοβιτς: Πώς έσπασε τις κυρώσεις και έβγαλε 2 αεροπλάνα του από τις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα Δευτέρα τον Ρώσο επιχειρηματία Ρόμαν Αμπράμοβιτς για την εξαγωγή δύο αεροσκαφών αμερικανικής προέλευσης στη Ρωσία χωρίς άδεια, η οποία απαιτείται λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Στην επιστολή απαγγελίας κατηγοριών, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι ο Αμπράμοβιτς τον Φεβρουάριο όρισε τα παιδιά του ως δικαιούχους των «εικονικών οντοτήτων» που κατείχαν τα αεροσκάφη Boeing 787 Dreamliner και Gulfstream G650 ER, αλλά ότι συνέχισε να τα ελέγχει ο ίδιος.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν επιδιώκουν τώρα την κατάσχεση των δύο αεροσκαφών, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα αεροπλάνα δεν έχουν ακόμη κατασχεθεί από τις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες έρχονται καθώς οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να πιέσουν επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν για να πείσουν τη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο το Κρεμλίνο αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Στον Αμπράμοβιτς δεν έχουν επιβληθεί προσωπικά κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θυμίζουμε ότι, προ ημερών, περισσότεροι από 20 επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλα άτομα που συνδέονται με το Κρεμλίνο κινήθηκαν νομικά κατά του Συμβουλίου της ΕΕ μετά την επιβολή κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Politico μεταξύ αυτών είναι και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, πρώην πλέον ιδιοκτήτης της Τσέλσι, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις τον Μάρτιο επειδή φέρεται να επωφελήθηκε από τους στενούς δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ολιγάρχες οδηγούν την ΕΕ στα δικαστήρια για κυρώσεις – και πολλοί έχουν κερδίσει τις νομικές τους μάχες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το δικαστήριο τάχθηκε το 2019 στο πλευρό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρώην προέδρου της Ουκρανίας που φλερτάρει τη Ρωσία εδώ και χρόνια.

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο του μπλοκ, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που επικαλείται το Politico.

Είναι πιθανό να ακολουθήσουν περισσότερες περιπτώσεις, καθώς η ΕΕ έχει επιβάλει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε περισσότερα από 1.100 άτομα και περισσότερες από 80 εταιρείες και οντότητες. Οι διαδικασίες είναι πιθανό να διαρκέσουν μήνες, αν όχι χρόνια.

Σχετικά Άρθρα