• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Αλληλεγγύη από Μέρκελ στην Πολωνία για τους μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

 Αλληλεγγύη από Μέρκελ στην Πολωνία για τους μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Στο πλευρό της Πολωνίας για την κρίση με τη Λευκορωσία τάχθηκε εμφατικά η ‘Ανγκελα Μέρκελ και ζήτησε για μία ακόμη φορά την παρέμβαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπερασπίστηκε ωστόσο την απόφασή της να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα πολωνολευκορωσικά σύνορα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν στις χώρες τους και διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Βερολίνου, αλλά και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λευκορωσία «παρέσυρε μετανάστες στη χώρα με μια υβριδική επίθεση, με στόχο την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ΕΕ», συνέχισε η υπηρεσιακή Καγκελάριος και αναγνώρισε ότι η Πολωνία βρίσκεται υπό σημαντική καθημερινή πίεση. Αναφερόμενη μάλιστα στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες της με τον κ. Λουκασένκο, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις είναι ένα πράγμα, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να είναι κανείς ανοιχτός στον διάλογο και να λύνει τα προβλήματα με συνομιλίες», ειδικά όταν πρόκειται για την ανθρωπιστική φροντίδα των μεταναστών ή την πρόσβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.