Αλλάζουν (πάλι) όλα στην τηλεόραση με “σφραγίδα” Πέτσα- Τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες

 Αλλάζουν (πάλι) όλα στην τηλεόραση με “σφραγίδα” Πέτσα- Τι θα γίνει με τις θεματικές άδειες

Με ένα πακέτο επιμέρους ρυθμίσεων για την ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τη διαφήμιση έρχεται η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτουν με ρεπορτάζ τους το “Παρόν” και οι typologies.gr.

Οι αλλαγές αφορούν τον «νόμο Πέτσα», που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, τελειώνει και τυπικά ο «νόμος Παππά» (4339/2015) και επιδοτείται ο κλάδος της τηλεόρασης και της διαφήμισης.
Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σημαντική αδυναμία, καθώς απαγορεύει οριστικά τη δημιουργία ενημερωτικών θεματικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους σύγχρονους τρόπους μετάδοσης σήματος, επιμένει σε λεπτομερείς ρυθμίσεις της υφιστάμενης, στρεβλής κατάστασης, μεταφέροντας τα προβλήματα για το μέλλον.

Αλλάζει η διάταξη για 400 εργαζόμενους ανά κανάλι;

Μειώνεται κατά 30% το προσωπικό της αδειούχου τηλεοπτικής εταιρείας αλλάζοντας και το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πως θα συνυπολογίζονται στην υποχρέωση για ελάχιστο προσωπικό των 400 θέσεων εργασίας ανά σταθμό εθνικής εμβέλειας οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι απασχολούμενοι με καθεστώς ειδικής απασχόλησης και έκδοσης παραστατικών και το προσωπικό συνδεδεμένων επιχειρήσεων και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής.

Το ανώτατο όριο των δύο τελευταίων κατηγοριών, των συνδεδεμένων εταιρειών και των ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής προγραμμάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του προσωπικού. Δηλαδή, σε έναν σταθμό 400 θέσεων εργασίας, οι 280 θα είναι στην αδειούχο τηλεοπτική εταιρεία και οι υπόλοιποι σε μια ανεξάρτητη, που παράγει ένα σίριαλ, ή σε μια συνδεδεμένη εταιρεία, που είναι παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων. Για τον προσδιορισμό του μέσου όρου των εργαζομένων χρησιμοποιούνται τα στοιχεία από την «ΕΡΓΑΝΗ», με ελάχιστο όριο τις 20 μέρες απασχόλησης τον μήνα. Πουθενά, όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικότητες: Δηλαδή, μια εταιρεία δεν θα είναι υποχρεωμένη να προσμετρά τους δημοσιογράφους ή τους τεχνικούς και θα μπορεί να βάζει στη λίστα των 400 ηθοποιούς ή ακόμα και σεκιούριτι.

“Kόβουν” τους ενημερωτικούς από τις θεματικές άδειες

Αποκλείονται από τις θεματικές άδειες οι ενημερωτικοί σταθμοί. Η ΝΔ επιμένει στη (φωτογραφική) ρύθμιση του 2014, που δεν επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν αποκλειστικά ενημερωτικούς θεματικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Για τους μη ενημερωτικούς το σχετικό άρθρο του υπό σύνταξη σχεδίου νόμου αναφέρει τα εξής: «Μη ενημερωτικού περιεχομένου είναι οι άδειες που αφορούν μεταδιδόμενο πρόγραμμα μη ενημερωτικού χαρακτήρα, που έχει ως στόχευση ή θεματικό περιεχόμενο οποιοδήποτε τομέα της ψυχαγωγίας ή και επιμόρφωσης».

Επιπροσθέτως, στον προσδιορισμό της έννοιας των θεματικών σταθμών επιτρέπει σταθμούς telemarketing! Αντιλαμβάνεται κανείς πως η μία από τις τέσσερις άδειες, που πρόκειται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να προκηρυχθούν, θα είναι χρυσοφόρος για τον επιχειρηματία.

Για να μην καταπέσει η σχετική διάταξη στο ΣτΕ, που απαγορεύει στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν ενημερωτικούς σταθμούς, η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει πως οι μη ενημερωτικοί σταθμοί θα μπορούν ανά ώρα να μεταδίδουν τίτλους ειδήσεων με προσδιορισμένη την πηγή τους. Σε καιρούς εκτεταμένης ανεργίας, προκαλεί μεγάλη έκπληξη ο αποκλεισμός των ενημερωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και η πριμοδότηση των σταθμών που θα μεταδίδουν έτοιμο πρόγραμμα, φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Ο υπουργός αποφασίζει για το τίμημα και όχι το ΕΣΡ!

Για όλες τις άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού ενημερωτικού χαρακτήρα ή θεματικού εκδίδεται προκήρυξη με τιμή εκκίνησης, με απόφαση που λαμβάνεται από τους συναρμόδιους υπουργούς και όχι από το ΕΣΡ, που εκδίδει σύμφωνη γνώμη έπειτα από διαβούλευση. Το τίμημα της προηγούμενης διαδικασίας αδειοδότησης των έξι σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού ενημερωτικού χαρακτήρα, που ακολούθησε την απόφαση του ΣτΕ, προσδιορίστηκε από το ΕΣΡ και ο αρμόδιος υπουργός απλώς υπέγραψε την απόφαση.

Πηγή: typologies.gr

Σχετικά Άρθρα