Αλλάζουν όλα στις πτήσεις – Νέοι κανόνες για τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό

 Αλλάζουν όλα στις πτήσεις – Νέοι κανόνες για τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν ξανά οι πτήσεις εξωτερικού ενώ οι επιβάτες θα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την χώρα προέλευσης. Το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στο Ελ. Βενιζέλος που προετοιμάζεται για τη νέα κατάσταση. Αυτή τη στιγμή ισχύει ότι ίσχυε καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, δηλαδή τεστ σε όλους.

,Δηλαδή, προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα τεστ και στη συνέχεια καραντίνα 14 ημερών στο ξενοδοχείο ή στο σπίτι ανάλογα με το αν το τεστ βγει θετικό ή αρνητικό στον κοροναϊό.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες καταγγελίες για ταλαιπωρία ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και κατά την παραμονή τους σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τι αλλάζει

Στα αεροπλάνα που έρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ από τρίτες χώρες ή από χώρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού θα γίνεται έλεγχος σε όλους τους επιβάτες.

Ο αερολιμένας, από την πλευρά του, έχει προετοιμαστεί γι αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει από τη Δευτέρα και έχει πάρει τα μέτρα του ακολουθώντας της οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Όσον αφορά στις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, οι επιβάτες μπορούν να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ταξιδεύουν. Αυτές θα τους ενημερώνουν και για το τι θα συναντήσουν στον προορισμό που θα φτάσουν και τι κανόνες ισχύουν.

Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχουν τεθεί σε ισχύ μία σειρά μέτρων που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενισχυμένες διαδικασίες παρακολούθησης των πτήσεων, παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση.

Τα μέτρα ισχύουν πάντα μέχρι νεωτέρας και είναι πιθανό τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει νέες οδηγίες.

Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο επιβάτης αλλά και το τι θα συναντήσει μπαίνοντας στο αεροδρόμιο συνοψίζονται στα εξής:

 • Η είσοδος στο κτήριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική -ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο- καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου.
 • Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 6 ετών, καθώς και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση. Συνιστάται η αλλαγή της μάσκας κάθε 4 ώρες.

Επίσης:

 • Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά υγρά σε περισσότερα από 300 σημεία του Ελευθέριος Βενιζέλος, αντίστοιχα και στα υπόλοιπα αεροδρόμια, και στους χώρους υγιεινής, για xρήση από τους επιβάτες.
 • Πλέξι γκλας έχουν τοποθετηθεί, όπου δε υπήρχαν μέχρι σήμερα, για περαιτέρω προστασία σε υπηρεσίες όπου υπάρχει εκ του σύνεγγυς συνεργασία επιβάτη – προσωπικού (εκδοτήρια εισιτηρίων, γραφεία πληροφοριών, check in).
 • Υπάρχουν σημάνσεις για τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο έδαφος. Ειδικές σημάνσεις τοποθετούνται στο έδαφος ώστε να επισημαίνουν αυτή την ανάγκη, όπως και οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners αλλά και μεγάλα πάνελς στους τοίχους. Θα γίνονται επίσης τακτικά ηχητικές ανακοινώσεις.
 • Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
 • Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check-in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, e-parking).
 • Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις.
 • Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.
 • Το σύστημα κλιματισμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου παρέχει φρέσκο, ανανεούμενο και μη ανακυκλούμενο αέρα με φορά από πάνω προς τα κάτω, έτσι ώστε να περιορίζεται η οριζόντια κυκλοφορία του.
 • Επιπρόσθετα, ο παρεχόμενος αέρας φιλτράρεται για σκόνη, ιούς και βακτήρια ή μύκητες, με ειδικά φίλτρα συγκράτησης.
 • Για τους επιβάτες ΑμεΑ, τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου, ενώ τόσο τα αμαξίδια μεταφοράς όσο και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, ώστε να διασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία από την Covid-19 για τους επιβάτες.

Παναγιώτης Δρίβας