• 27 Ιανουαρίου, 2021

Αλλάζουν όλα σε bar, γάμους, ακόμα και στα πάρτι- Οι αντιφάσεις και η χαλαρότητα έφεραν έκτακτα μέτρα

 Αλλάζουν όλα σε bar, γάμους, ακόμα και στα πάρτι- Οι αντιφάσεις και η χαλαρότητα έφεραν έκτακτα μέτρα

Παρότι είχε εδώ και καιρό προεξοφληθεί από τους λοιμωξιολόγους και άλλους ειδικούς πως θα εκδηλωθεί σημαντική αύξηση κρουσμάτων εάν δεν λαμβάνοντας περιοριστικά μέτρα, η καθυστέρηση στην λήψη τους και η “παραπλάνηση” των πολιτών για την συμπεριφορά του ιού με τις υψηλές θερινές θερμοκρασίες προκάλεσε την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και τον συναγερμό των τελευταίων ωρών που οδήγησε και στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση έδρασε αντιφατικά όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθειά της να περισώσει την οικονομία του τουρισμού, ενώ δημιουργήθηκε εσφαλμένα η εντύπωση πως ο κίνδυνος περιορίζεται στα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία, όμως, μπορούν να ελεγχθούν. Τελικά κατέστη σαφές πως τα περισσότερα κρούσματα είναι εγχώρια και προέρχονται από την απίστευτη χαλάρωση των μέτρων, τους συνωστισμούς στα beach bar, στους γάμους, ακόμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα “πυροσβεστικά” μέτρα που έλαβε τελικώς η κυβέρνηση ίσως περιορίσουν το φαινόμενο της εξάπλωσης, αν και οι ειδικοί λένε πως η διασπορά θα “χτυπήσει κόκκινο” περί τα τέλη Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νικος Χαρδαλιάς από την Δευτέρα 3 Αυγούστου η διασκέδαση σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης αλλάζει καθώς οι θαμώνες θα απαγορεύεται να είναι όρθιοι και η πληρότητα των χώρων θα περιορίζεται μόνο σε καθήμενους, με τους ίδιους περιορισμούς ως προς την τήρηση αποστάσεων που ισχύουν και τώρα.

Συγκεκριμένα από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Τέλος για το καλοκαίρι τα πανηγύρια

Ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε σε ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις στις αρχές του καλοκαιριού έφερε την απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος Ιουλίου, ωστόσο η απαγόρευση πήρε παράταση και όπως ανακοίνωσε ο κ.Χαρδαλιάς παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

Ο γάμος με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έφερε περιορισμό στους καλεσμένους

Προβληματισμό αλλά και μέτρα προκάλεσε ο γάμος με τα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Στο γάμο παρευρέθησαν τουλάχιστον 300 καλεσμένοι, εκ των οποίων ορισμένοι προέρχονταν από τη Γερμανία. Οπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα μετά την τελετή οι καλεσμένοι μετέβησαν σε κτήμα ανατολικά της πόλης, όπου θα γινόταν το γλέντι. Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο, εξαιτίας ψιλόβροχου, το γλέντι μεταφέρθηκε σε εσωτερικό χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν τουλάχιστον 11 κρούσματα κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές, μεταξύ των ατόμων που έχουν βγει θετικοί στον κορωνοϊό είναι η νύφη, ο γαμπρός, η μητέρα του γαμπρού, η αδελφή, ο πατέρας, η σύζυγος του πατέρα, αλλά και ο DJ της δεξίωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν νέα μέτρα και έτσι από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Τι ισχύει με τα πάρτι – Δεν ανακοινώθηκε κάποιο μέτρο

Ερωτήματα πάντως υπάρχουν για το θέμα των ιδιωτικών πάρτι στα οποία παρατηρείται έντονο το φαινόμενο του συνωστισμού. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στο νησί της Μυκόνου καθώς ενοικιάζονται βίλες και διεξάγονται μεγάλα πάρτι. Ήδη η αστυνομία, μετά και την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, έχει ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και έχει προχωρήσει στη σύλληψη δύο ενοικιαστών που είχαν διοργανώσει πάρτι σε βίλες. Οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ησυχίας καθώς δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο σπίτι, ούτε υπάρχει κάποιο μέτρο για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε ιδιωτικούς χώρους.