• 20 Οκτωβρίου, 2020

Αλλάζει ο καιρός από βδομάδα – Έρχεται βαρομετρικό χαμηλό

 Αλλάζει ο καιρός από βδομάδα – Έρχεται βαρομετρικό χαμηλό

Παρότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μετεωρολόγων επικρατεί η εκτίμηση ότι ο καιρός θα αλλάξει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η τελευταία ανανέωση των καιρικών προγνωστικών μοντέλων, καταγράφουν την οργάνωση ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην Ιταλία από το Σάββατο, το οποίο Δευτέρα προς Τρίτη αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας.

Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια διχογνωμία ανάμεσα στα δύο προγνωστικά μοντέλα, όχι για το πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού από την Ελλάδα, αλλά για την ακριβή πορεία αυτού και φυσικά τις περιοχές που θα επηρεάσει με έντονες βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

To GFS φέρνει την κακοκαιρία σε πολλές περισσότερες περιοχές στο εσωτερικό της κεντρικής χώρας, ενώ το Ευρωπαϊκό με όχι τόσο έντονα φαινόμενα και κυρίως με τροχιά του ισχυρού μετώπου βορειοδυτικά.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Τη μεταβολή του καιρού από τη Δευτέρα επιβεβαιώνει και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη μακροπρόθεσμη πρόγνωσή της.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09-10-2020

Στα δυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στα ανατολικά θαυπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10-10-2020

Γενικά αίθριος καιρός, με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11-10-2020

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν. Στα ανατολικά γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς να
σχηματιστούν τοπικές ομίχλες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα
δυτικά και τα βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο έως 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ανατολικά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-10-2020

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΡΙΤΗ 13-10-2020

Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά και μέχρι το βράδυ στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, στα ανατολικά 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.