• 26 Ιανουαρίου, 2022

Αλλαγή πλάνων για τις μειώσεις φόρων – Προηγούνται οι εισφορές και αν…

 Αλλαγή πλάνων για τις μειώσεις φόρων – Προηγούνται οι εισφορές και αν…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε ερώτηση (στη χθεσινή συνέντευξη) για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις φόρων. Από την απάντηση προέκυψε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτό το πεδίο δεν είναι πλέον η μείωση φόρων αλλά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Με τη μείωση τους για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα η κυβέρνηση όμως θα ωφελήσει περισσότερο τους μεσαίους μισθωτούς και επαγγελματίες, παρά τους εργαζόμενους.

Η επιλογή αυτή, ωστόσο, φαίνεται ότι φέρνει σε δεύτερη προτεραιότητα τις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η μείωση του έχει ήδη μεταφερθεί στην καλύτερη περίπτωση στο 2021 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Σημείωση: Ο δημοσιονομικός χώρος για τις οποίες ελαφρύνσεις, ασφαλιστικών εισφορών ή φόρων θα καθοριστεί από το εύρος της ύφεσης φέτος και την ταχύτητα της ανάκαμψης το 2021.