• 28 Νοεμβρίου, 2021

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με νέες αντικειμενικές και δόσεις από τον Μάρτιο

 Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με νέες αντικειμενικές και δόσεις από τον Μάρτιο

Όπως όλα δείχνουν ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει αλλαγές και θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα, ενώ από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2022. Κάθε μήνα, όσοι έχουν ακίνητο θα πληρώνουν ένα σταθερό ενοίκιο για τον ΕΝΦΙΑ.

Τις νέες εξελίξεις επιβεβαιώνει η έκθεση των δανειστών, σύμφωνα με την οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «οι Αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ με βάση τη νέα ευρύτερη βάση φόρου ακινήτων με πληρωμές που ξεκινούν τον Μάρτιο του 2022 και παρείχαν χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα».

Να σημειωθεί ότι στον νέο ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου, αξίες οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η μείωση που θα προκύψει θα είναι της τάξεως του 2,5%-3% έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που ισχύει από το 2019.

Η εξόφληση του φόρου, θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου και η τελευταία ή θα είναι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Μένει βέβαια να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή εάν θα «κρατηθεί» ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των καταβολών το Φεβρουάριο κάθε επόμενου χρόνου, ή θα επιλεγεί να ολοκληρώνεται η πληρωμή με το τέλος του εκάστοτε τρέχοντος έτους, δηλαδή το Δεκέμβριο.

Σήμερα προηγείται η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ κι έτσι η φορολογική αρχή γνωρίζει το εάν κάποιος ή κάποια δικαιούται έκπτωσης ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: ieidiseis.gr