• 3 Δεκεμβρίου, 2020

Αλ.Τσίπρας: “Η επιτυχία του Ιουνίου είχε πατέρα. Η αποτυχία του Νοεμβρίου είναι ορφανή; Ή φταίνε οι πολίτες;”

 Αλ.Τσίπρας: “Η επιτυχία του Ιουνίου είχε πατέρα. Η αποτυχία του Νοεμβρίου είναι ορφανή;  Ή φταίνε οι πολίτες;”

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από το δελτίο ειδήσεων του Star για τον τρόπο διαχείρισης του δεύτερου κύματος με τον κοροναϊό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Star ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και απαξιώνει την επιστήμη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο και να παραδεχτεί τα λάθη του.

«Χρειάζεται 6μηνο σχέδιο κοινής αποδοχής με στελέχωση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό. «Να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, χρειάζεται να «παγώσουν» τα αντιλαϊκά μέτρα, δεν γίνεται να παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων. Αν ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει αυτή τη σκέψη, θα έχει απόλυτα και ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί σε σχέση με την πορεία της πανδημίας το επόμενο 6μηνο» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Ανατροπή με το sms: Πότε το 13033 “κόβει” τη μετακίνηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δικαίως ο κόσμος αισθάνεται κουρασμένος. «Δεν είναι μόνο φοβισμένος αλλά και οργισμένος. Βλέπει μεγάλες αντιφάσεις, κυρίως από την κυβέρνηση, ακόμα και από την πλευρά προσώπων που έχουν επιστημονικό κύρος».

Αναφορικά με τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση περί δήθεν ενίσχυσης του ΕΣΥ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο «κ. Κικίλιας ασχολείται με μία παράθεση δημιουργικής λογιστικής ακόμα και με τις ΜΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίπτωση κανονικότητας, όταν δεν υπήρχε covid19, αύξησε κατά περίπου 150 τις ΜΕΘ, έβαλε στο σύστημα 19.500 νέους εργαζόμενους. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Μητσοτάκης στην προ covid19 δεν προχώρησαν σε καμία ενίσχυση, ενώ στη μετά covid19 προχώρησαν σε μία ενίσχυση των ΜΕΘ που είναι ανεπαρκής. Προχώρησαν σε νίσχυση κλινών χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό».

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία μόνιμη πρόσληψη. «Το μητρώο απογραφής δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ΕΣΥ με πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι».

«Έχει πατέρα η αποτυχία;»

«Η πραγματικότητα βοά. Το κρίσιμο είναι πολύ απλό. Η επιτυχία του περασμένου Ιούνη είχε πατέρα, τον μάθαμε. Έσπευσαν όλοι να μας φανερώσουν τον πατέρα της επιτυχίας. Η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή; Ή όταν δεν πάμε καλά φταίνε οι πολίτες;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς αν στρέφει την κριτική του προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, διευκρίνισε ότι δεν έχει λόγο να ασκήσει προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες. «Τιμώ και τιμούμε την επιστημονική κοινότητα και τους επιστήμονες. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένα σύστημα αξιών που δεν είναι αντίστοιχο της θεολογίας, πίστευε και μη έρευνα αλλά θέλει διαρκή αμφισβήτηση για να αναγκάζεις τους επιστήμονες σε διαρκή τεκμηρίωση».

«Ακόμα και ο σημαντικότατος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη. Αυτά τα λάθη οφείλει η επιστημονική κοινότητα να συζητά ανοιχτά. Τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποίηση την επιστημονική κοινότητα. Ήταν σύμφωνη η επιτροπή με το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο που έγινε; Ήταν σύμφωνα με την αύξηση κατά 80% της πληρότητας στα πλοία; Ήταν σύμφωνη με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τάξη; Ήταν σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατούσε στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Όταν παρέστη ο κ. Χαρδαλιάς για να πείσει την επιτροπή να αλλάξει την απόφαση και να ανοίξουν τα γήπεδα;».