• 13 Απριλίου, 2021

Αλαλούμ: Οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων και λιανεμπορίου

 Αλαλούμ: Οι ειδικοί δεν εισηγήθηκαν άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων και λιανεμπορίου

Νέα στοιχεία για τη διαχείριση της πανδημίας βάζει στο προσκήνιο το ρεπορτάζ του news247 στο οποίο αναφέρεται ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου για σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και όχι εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα όπως αναφέρεται την Τετάρτη οπότε συνεδρίασαν δεν γνωμοδότησαν υπέρ του ανοίγματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test κοροναϊού για το προσωπικό και αυστηρά μέτρα για την παρουσία στα μαγαζιά, ενώ δεν εισηγήθηκαν ποτέ το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Παρά την τοποθέτηση αυτή όμως η Κυβέρνηση βιάστηκε να ανακοινώσει το οριζόντιο άνοιγμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί τελικά να το πράξει, καθώς ήδη εξαίρεσε τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων τοποθετήθηκε και εισηγήθηκε τον τρόπο που πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με ασφάλεια και διατήρησε σημαντικές επιφυλάξεις για το χρόνο. Το σίγουρο ήταν πως με στοιχεία μόνο μέχρι την Τρίτη, οπότε και σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων και χωρίς να γνωρίζει τι ακολουθεί, επ’ ουδενί δεν θα τοποθετούνταν για τόσο άμεσο άνοιγμα.

Το ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση δε σεβάστηκε τις επιφυλάξεις αυτές με αποτέλεσμα την αστοχία στη βιαστική της απόφαση να προσπαθεί να τη “φορτώσει” στους ειδικούς. Επίσης φαίνεται να απέρριψε και το αίτημα των επιστημόνων για υποχρεωτικά rapid test στους υπαλλήλους. Ακόμη απόλυτη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποτελεί και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το μέλλον στο μέτωπο της επιδημίας δείχνει δυσοίωνο. Με κρούσματα τα οποία θα διατηρηθούν αρκετές μέρες στα υψηλά επίπεδα των 3000 και άνω και με το 85-86% των ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες, η αισιοδοξία για ένα καλύτερο Πάσχα σε σχέση με το περσινό δεν υπάρχουν.

Χθες σημειώθηκε ρεκόρ Κυριακάτικων κρουσμάτων με τα περισσότερα εξ αυτών και πάλι να εντοπίζονται εκτός Αττικής. Επίσης χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων θανάτων (78) για το 2021 και δυστυχώς τις επόμενες μέρες ίσως ο αριθμός αυτός κινηθεί υψηλότερα.

Ακόμη και αν αρχίζουν να υποχωρούν τα κρούσματα, πριν από τις 20 Απριλίου, δηλαδή 10 μέρες πριν το Πάσχα, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η αποσυμπίεση νοσοκομείων και αριθμού θανάτων.

Μόνο μέσα στις 4 πρώτες ημέρες του Απριλίου επιβεβαιώθηκαν 11.725 νέα κρούσματα και επίσης καταγράφηκαν 287 θάνατοι.

Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν έντονα τους εμπειρογνώμονες οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν και πάλι εκτάκτως της Τετάρτη με θέμα το άνοιγμα των . Μάλιστα όπως ανέφερε χθες το βράδυ ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΙ, “Τα Λύκεια είναι αρκετά πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου αν όλα πάνε καλά και πως προτεραιότητα είναι κυρίως η εκπαίδευση ενώ σχετικά με τις προοπτικές μετακίνησης το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει”.

Πηγή: news247.gr