Αλαλούμ με το κόστος των τεστ: Το Υπ. Ανάπτυξης βάζει πλαφόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει εύρυθμη λειτουργία

 Αλαλούμ με το κόστος των τεστ: Το Υπ. Ανάπτυξης βάζει πλαφόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει εύρυθμη λειτουργία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή πως συνέλεξε στοιχεία στο πλαίσιο έρευνας, μεταξύ άλλων, και για την προμήθεια του μοριακού τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού για την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο προκειμένου να αξιολογήσει μία σειρά δεδομένων, όπως οι τιμές τους. Για να διαπιστώσει 10 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκκίνησης αυτεπάγγελτης έρευνας εκ μέρους της.

Τι διαπιστώθηκε τελικά από την ανεξάρτητη Αρχή;

Πως «οι τιμές των εξετάσεων από τα ιδιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται στα επίπεδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών», πως «το γεγονός αυτό συνηγορεί υπέρ της άποψης περί μη άσκησης υπερβολικής τιμολόγησης» και πως «εν κατακλείδι δεν εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα ενδείξεις συμπαιγνίας με αντικείμενο τον καταμερισμό της αγοράς ή τον καθορισμό των τιμών».

Δηλαδή, η τιμή των τεστ είναι εξαιρετική και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ συμπράξεις καρτελικού χαρακτήρα.

Το πλέον παρανοϊκό -και ως εκ της σοβαρότητας της κατάστασης επικίνδυνο– είναι η δήλωση της Επιτροπής πως θα προχωρήσει (και πάλι) τώρα «σε περιοδική επικαιροποίηση της έρευνας με νέα στοιχεία για τη διαπίστωση τυχόν αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών για την περίοδο από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο 2020».

Κι ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει τις σχετικές διαπιστώσεις και έχει αποφασίσει ήδη την αγορανομικού τύπου ρύθμιση του πλαφόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απλά δηλώνει πως… «εάν (μάλιστα, εάν) υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό», τότε θα επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις.

Πάντως εύλογα αναρωτιέται κάποιος πως αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε κάνει τη δουλειά της και είχε προβεί σε αυτεπάγγελτη έρευνα, τότε καμία παρέμβαση δεν θα χρειαζόταν από το υπουργείο.

Μήπως τελικά υποδηλώνει όλο αυτό κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου και της κυβέρνησης, από τη μία, και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την άλλη; Αυτή η αντιφατική εικόνα μεταξύ θεσμικών οργάνων δεν δημιουργεί ένα πλαίσιο σύγχυσης;

Το αλαλούμ στη διαχείριση της πανδημίας στα τεστ

  • Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επικεφαλής της Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανακοινώνει πως θα μπει πλαφόν στις τιμές τόσο των μοριακών όσο και των rapid tests, κάνοντας λόγο για ασύμμετρες ανατιμήσεις και κερδοσκοπία. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Οποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών» δήλωσε ακόμη ο γενικός γραμματέας.
  • Λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, υπερασπιζόμενος το μέτρο του πλαφόν, τονίζει πως οι τιμές των τεστ δεν έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία όπως στην Ευρώπη, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη σημειώνει πως πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και όχι στην διατίμηση, αλλά «η αγορά δυστυχώς δεν λειτούργησε στον τομέα αυτόν».
  • Φύλλα εφημερίδων προσκείμενα στην κυβέρνηση, ήδη από τις 28 Νοεμβρίου, επιδίδονται σε βομβαρδισμό δημοσιευμάτων για να εξηγήσουν το ράλι τιμών στα τεστ, που οδήγησε την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως το θέμα απασχόλησε την κυβέρνηση έπειτα από σοβαρές καταγγελίες πολιτών οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν τεστ λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.
  • Στις 30 Νοεμβρίου η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πλαφόν, δηλώνει πως σε όλη τη διάρκεια των περασμένων μηνών «τεστ μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή». Δηλώνει ακόμη πως γι’ αυτόν τον λόγο «δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω». Το πλέον σοβαρό; Η κυρία Λινού εξηγεί πως γι’ αυτούς τους λόγους «έχουμε τόσο πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Εάν το ξέραμε αυτό πριν από τρεις μήνες, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι».
  • Στις 4 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοινώνει πως δεν υπάρχει υπερβολική τιμολόγηση στις τιμές των τεστ. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σχετικά Άρθρα